• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Andrea Ivančić

10. 04. 2024.

Provedena radionica "Kako kompostirati?" u Fažani

Jučer održana radionica o kompostiranju "Kako kompostirati?" 𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐮 𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐞𝐝𝐢𝐣𝐚𝐥𝐧𝐨𝐠 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚 𝐅𝐚ž𝐚𝐧𝐚, koju su vodile Nina Brnić i Andrea Ivančić iz Zelene Istre, prošla je odlično.

Razgovarali smo o važnosti smanjenja otpada od hrane, saznali smo što je zapravo kompost i kako ga pretvaramo u korisno gnojivo, prošli smo kroz proces razlaganja te smo naučili kako odabrati lokaciju i utvrdili nebrojene dobrobiti komposta.

Edukacije i radionice o kompostiranju su izuzetno važne jer nam pružaju priliku da naučimo kako iskoristiti biološki otpad na održiv način. Više od 40% komunalnog otpada čini biološki otpad koji se može kompostirati, umjesto da završi na odlagalištima. Ovo nije samo ekološki prihvatljivo, već i ekonomski isplativo jer smanjuje troškove otpada. Pravilno kompostiranje također ima pozitivan utjecaj na okoliš. Kada bi se biološki otpad odlagao na odlagalištima, razgradio bi se anaerobno, što bi rezultiralo stvaranjem metana - vrlo štetnog stakleničkog plina koji pridonosi klimatskim promjenama. Međutim, kompostiranjem se ovaj proces izbjegava, što smanjuje emisiju metana i pozitivno utječe na borbu protiv klimatskih promjena.

Kao rezultat kompostiranja, dobivamo vrijedan krajnji produkt - kompost bogat hranjivim organskim spojevima. Kompost se koristiti kao prirodno gnojivo koje poboljšava strukturu i mikrobiološku aktivnost tla. Na taj način, kompostiranje ne samo da smanjuje otpad, već i poboljšava kvalitetu tla, povećava prinose u poljoprivredi te povećava otpornost biljaka na nametnike i bolesti.

Kroz edukaciju i radionice o kompostiranju, širimo svijest o održivim praksama i potičemo ljude da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti okoliša. Promicanjem pravilnog kompostiranja, možemo ostvariti značajne pozitivne promjene za naše okruženje i buduće generacije.

Zahvaljujemo se svim polaznicima.

Radionicu je organiziralo komunalno poduzeće KOMUNALAC FAŽANA d.o.o. u suradnji s Udrugom Zelena Istra.

 

Fotografije