• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

Projekt “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj”

Zelena Istra u drugoj polovici 2020. provodi projekt “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Osnovnom školom Centar te udrugom Klub50+ Veli Vrh.

Ciljevi projekta su dvojaki: 1.) međusektorskom suradnjom udruga i javnih institucija kojima je osnivač Grad Pula osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje starijih osoba, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja; 2.) unaprijediti međugeneracijsku solidarnost učenika/ca OŠ Centar, kao i njihovo razumijevanje pojmova održivog razvoja i održivog gospodarenja otpadom.

Projektom su planirane aktivnosti koje doprinose navedenim ciljevima. Prije svega, Zelena Istra i suradnici uputit će poziv osobama treće životne dobi da se uključe u javnu manifestaciju, odnosno javnu akciju "Hrana nije otpad" koju će Zelena Istra organizirati povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja. Tijekom akcije bit će demonstrirana količina hrane koju jedna osoba u Hrvatskoj prosječno godišnje baci te će zainteresiranima biti pruženi savjeti o tome kako spriječiti otpad od hrane. Također, bit će demonstrirano kuhanje od ostataka hrane. Osim toga, bit će predstavljen projekt "Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj" te najavljena izrada knjižice recepata za kuhanje od ostataka hrane (primjerice, kroketi koje možemo napraviti od pire krumpira koji nam je ostao od prethodnog dana). Članovi/ice Kluba 50+ Veli Vrh te korisnici/e Čitaonice kluba umirovljenika Gradske knjižnice i čitaonice Pula, odnosno starije osobe iz Pule bit će pozvane uključiti se u izradu knjižice svojim receptima te njenu popularizaciju. Na akciji će sudjelovati i učenici/e OŠ Centar koji će sudjelovati u naknadnim aktivnostima projekta.

Osobe treće životne dobi iz Pule potom će putem javnog poziva biti pozvane na dostavljanje recepata od ostataka hrane. Nakon što se prikupe recepti,  Zelena Istra će odabrati recepte i pristupiti izradi knjižice. Knjižica će biti izrađena prvenstveno u e-formatu. Manji broj tiskanih primjeraka bit će dostupan široj javnosti za posudbu i čitanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Zelenoj Istri. Sudjelovanjem u izradi knjižice osobe treće životne dobi prenijet će vlastita znanja i životna iskustva, ne samo mlađim generacijama, već i drugim starijima koji možda nisu tako vješti u kuhanju. Ujedno će dobiti priliku za aktivno razvijanje komunikacije, što će imati pozitivan učinak, osobito na njihovo psihičko i socijalno zdravlje. Učenici OŠ Centar pomoći će u popularizaciji javnog poziva za  dostavljanje recepata na način da će poziv proširiti u krugu svojih obitelji i starijih osoba iz bliskog okruženja (primjerice  informirati će o pozivu svoje djedove i bake te susjede kako bi ih potaknuli na dostavu recepata od ostataka hrane Zelenoj Istri). Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Klub50+ Veli Vrh će također popularizirati poziv za dostavljanje recepata, kao i promociji knjižice recepata.

Konačno, Zelena Istra održat će video radionicu “Hrana nije otpad, a naši stari su važni” za učenike/ce OŠ Centar. Cilj radionice je educirati učenike o jednoj od  ključnih tema održivog razvoja - održivom gospodarenju otpadom, s naglaskom na smanjenje  nastanka otpada, biorazagradivom otpadu, otpadu od hrane i kompostranju te pojmu međugeneracijske solidarnosti, odnosno važnosti aktivnog zdravog starenja.


Projekt “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” financira Grad Pula-Pola u iznosu od 5.000,00 kn.