• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena, Dunja

Društveni vrt na Gregovici

Udruga Zelena Istra, zajedno s partnerima Gimnazijom Pula, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Školom za odgoj i obrazovanje - Pula, Udrugom za autizam Istra i Studentskom udrugom Pula dobila je od Grada Pule na upravljanje Društveni vrt na Gregovici na razdoblje od dvije godine. Društveni vrt dio je Urbanih vrtova Gregovica, nalazi se na području Mjesnog odbora Gregovica i ima površinu oko 1500 m2.

Društveni vrt je pokrenut zahvaljujući angažmanu Grupe za urbane vrtove Zelene Istre. Grupa je nastala iz inicijative građana zainteresiranih za realizaciju i promociju urbanih vrtova u Puli te pokretanje prvog društvenog vrta kao mjesta za odmor, druženje, edukaciju o permakulturnom/ekološkom/organskom uzgoju hrane i inkluziju te promociju i praksu zdravog i samoodrživog načina života te jačanja zajednice.

U vrijeme krize zajednice trebaju naći brza i efikasna rješenja, a urbani vrtovi svakako su jedno od njih! Urbano vrtlarenje poboljšava pristup zdravoj, sigurnoj i lokalno proizvedenoj hrani, smanjuje stres te doprinosi borbi protiv klimatskih promjena! Urbani vrtovi postaju zelene "društvene zone", jer se do jučer možda nepoznati susjedi kroz zajedničko vrtlarenje međusobno bolje upoznaju i druže. Tako urbani povrtnjaci i voćnjaci povezuju sugrađane koji ih obrađuju, što razvija kulturu solidarnosti, suradnje i zajedništva te potiče društvenu odgovornost.

Društveni vrt trenutno pruža odličnu priliku za aktivniji angažman u Zelenoj Istri. Naime, tražimo volontere koji će u njemu saditi, plijeviti, zalijevati, ali i ubirati sočne plodove. Također, trebaju nam volonteri koji će pomagati pri organizaciji i provedbi radionica i događaja koji se redovno održavaju u vrtu.

Priključite se našoj Grupi za urbane vrtove Zelene Istre i postanite dio zajednice koja brine i stvara programe u društvenom vrtu! Trud svih volontera i koordinatorica u društvenom vrtu se ovo ljeto itekako isplatio! Imamo obilje prekrasnog ukusnog i ekološki uzgojenog povrća: razne vrste rajčica, tikvice, patlidžane, krastavce, paprike, nekoliko vrsta tikvi... a posebno smo ponosni na naše superslatke lubenice!

Ako ste zainteresirani, javite nam se na ured@zelena-istra.hr, telefonom na 052 506 065 ili nas posjetite na trećem katu Društvenog centra Rojc (od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati).

Vidimo se u vrtu :)