• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

07. 03. 2024.

Studijsko putovanje u Grad Zagreb kao prvi korak ka sudioničkom i društveno uključivom stvaranju Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule

U srijedu, 06. ožujka održalo se studijsko putovanje u Grad Zagreb na kojem su predstavnici Grada Pule, Istarske županije i civilnog društva pobliže upoznali rad i ulogu Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Studijski posjet bio je edukativnog karaktera, a prethodi budućem inkluzivnom i participativnom procesu kreiranja pulskog Povjerenstva u kojeg će biti uključeni svi zainteresirani lokalni dionici.


Pula, 07. ožujka 2024. - Jučer je napravljen jedan od prvih koraka ka sudioničkom i inkluzivnom kreiranju Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule! Naime, u organizaciji Zelene Istre, uz podršku Grada Zagreba održao se jednodnevni studijski posjet na kojem su lokalni stručnjaci za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju iz civilnog i javnog sektora saznali više o Povjerenstvu za osobe s invaliditetom Grada Zagreba te dobroj praksi Grada Zagreba po pitanju politike za osobe s invaliditetom.

Putovanje se nadovezalo na inicijativu udruga za osnivanjem Povjerenstva koju je koncem prošle godine prihvatio Grad Pula, ali i preporuku Savjeta za socijalnu skrb Istarske županije za osnivanjem Povjerenstva i na županijskoj razini, također proizašlu iz inicijative udruga.

Tijekom posjeta bilo je riječi o policy-okviru i praksi zagrebačkog Povjerenstva, njegovoj ulozi u donošenju i praćenju provedbe Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Zagreba, načinu na koje se osniva te imenuju članovi, Poslovniku o radu, odlukama koje Povjerenstvo donosi i načinu na koji te odluke bivaju pretočene u zadatke za gradske urede Grada Zagreba.

Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika gradskih upravnih tijela i civilnog društva vrlo je živo tijelo te među članovima postoji kontinuirana komunikacija. Za rješavanje konkretnih problema koje korisnici udruga putem svojih predstavnika komuniciraju prema Povjerenstvu osnivaju se radne skupine. One pak uključuju i veći broj organizacija civilnog društva, osoba s invaliditetom i stručnjaka, kao i djelatnika gradskih ureda. Zaključci radnih skupina uvažavaju se na Povjerenstvu, kao i na nivou Grada. Izvješća o provedbi Strategije na Skupštini Grada Zagreba brane uz predstavnike Grada i predstavnici civilnog društva.

Na putovanju su sudjelovale Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule te Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri navedenom Upravnom odjelu, Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije te Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Alma Zulim ispred Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Ozren Catela i Renzo Černja, predstavnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centra za inkluziju i podršku zajednici, kao i Dunja Mickov iz Zelene Istre.

Ispred Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Povjerenstva za osobe s invaliditetom radnom susretu su nazočili Romana Galić, zamjenica pročelnice spomenutog Gradskog ureda, Mirela Šentija-Knežević, pomoćnica pročelnice, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice i predsjednica Povjerenstva te potpredsjednik Povjerenstva Tomislav Medak, Marica Mirić, članica Povjerenstva i predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Branimir Šutalo, član Povjerenstva i viši stručni savjetnk pročelnice, Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i zaštitu osoba s invaliditetom i Sandra Čirkinagić, voditeljica Odjela za profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i pružanje usluga u zajednici. Ispred Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO bila je prisutna i Sanja Major, ravnateljica ustanove ujedno i članica Povjerenstva, s obzirom na važnu ulogu URIHO-a pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Javno-civilnom izaslanstvu predstavljen je i novi inkluzivni restoran URIHO-a “Sunce” te planovi ustanove vezani za zapošljavanje osoba s invaliditetom na poslovima vezanim uz oporabu otpada i uzgoj hrane za potrebe restorana te formiranje kratkog lanca opskrbe za restoran.

- Studijski posjet organiziran je s obzirom na to da je zagrebačko Povjerenstvo primjer dobre prakse i suradnje civilnog i javnog sektora, a ima kontinuitet od preko 20 godina uspješnog djelovanja. Grad Zagreb prvi je u Hrvatskoj izradio svoju Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, pa i prije prve strategije na državnoj razini. Od Zagreba možemo puno naučiti kada je riječ o uključivanju osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju te organizacija koje ih predstavljaju u kreiranje politike i prakse Grada za osobe s invaliditetom. Zbog svog jedinstvenog statusa i Grada i županije relevantan je primjer i za Grad Pulu i Istarsku županiju - tvrdi Dunja Mickov iz Zelene Istre, koordinatorica novog projekta Zelene Istre “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule”.

Tijekom ovog šestomjesečnog projekta koji je otpočeo spomenutim studijskim putovanjem udruge, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, stručnjaci i građani bit će uključeni u kreiranje prijedloga odluka za Grad Pulu vezanih za Poslovnik o radu Povjerenstva te kriterija za natječaj za izbor članova Povjerenstva, odnosno inkluzivan i participativan proces kreiranja Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule.

Pulsko Povjerenstvo zamišljeno je kao komunikacijski kanal između građana i Grada te tijelo koje će se zalagati za ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije  s ciljem unapređenja kvalitete života i ostvarenja punih potencijala osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

 


A close-up of a logo

Description automatically generated

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njega. Projekt udruge Zelena Istra, naziva “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule” financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values.

 

A red and white checkered coat of arms with a crown

Description automatically generated

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Zelene Istre i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Fotografije

Prilozi