• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

29. 03. 2024.

Predstavljanje koncepta knjižnice stvari

Ukoliko i vi želite saznati kako pokrenuti knjižnicu stvari u svojoj lokalnoj zajednici pridružite nam  se na predstavljanju  inovativnog koncepta knjižnice alata i stvari te njezinoj ulozi u promicanju održive kružne ekonomije. Događaj će se održati u Dnevnom boravku u DC Rojc, u četvrtak 25.04.2024. s početkom u 14:00 sati. Primjer dobre prakse predstavit će nam Jošt Derlink voditelj uspješne knjižnice stvari iz Ljubljane - Knjižnice reči.

Događaj je namijenjen svim zainteresiranim dionicima koji bi voljeli sudjelovati u pokretanju takve knjižnice alata i stvari na području Istarske županije.

U današnjem svijetu gdje su resursi ograničeni, važno je razmotriti nove inovativne pristupe kako bismo promovirali održivost i smanjili otpad. Jedan od takvih inovativnih koncepta je knjižnica stvari. To nije samo mjesto gdje se posuđuju alati i predmeti, već je i simbol zajedničkog vlasništva, suradnje te prakticiranja principa kružne ekonomije.

Ovo predstavljanje dio je manifestacije „Re-use dan u Rojcu” u sklopu kojeg nam dolazi „E-transformer 2.0” slovenske tvrtke ZEOS d.o.o. To je posebno vozilo koje nastoji produžiti vijek trajanja električnih uređaja uz zabavu i edukaciju te će građani imati mogućnost vidjeti u praksi kako izgleda knjižnica stvaru uz brojne druge aktivnosti.

Osnove koncepta knjižnice stvari i alata:
To je prostor u kojem zajednica dijeli alate, uređaje i opremu umjesto da ih svatko pojedinačno posjeduje. Ovakav model posuđivanja alata promiče efikasnu uporabu resursa, smanjuje troškove i potiče solidarnost među članovima zajednice. Umjesto da se alati koriste jednokratno pa zatim završe na odlagalištima otpada, knjižnice alata omogućuju njihovo kontinuirano korištenje i dijeljenje među članovima zajednice.

Uloga udruga, komunalnih poduzeća i gradskih knjižnica:
Udruge često imaju uspostavljene mreže i kontakte unutar zajednice te su sposobne mobilizirati ljude i resurse za provedbu projekata poput knjižnica alata.
Komunalna poduzeća su često odgovorna za upravljanje resursima i infrastrukturom u lokalnim zajednicama. Podrška takvih poduzeća može biti od presudne važnosti za osiguranje prostora, logistike i drugih resursa potrebnih za uspješno funkcioniranje knjižnica alata.
Gradske knjižnice predstavljaju središta znanja i obrazovanja te imaju pristup širokoj publici. Njihova podrška inicijativama poput knjižnica alata može potaknuti širenje svijesti o održivosti i pružiti praktične mogućnosti za učenje i dijeljenje vještina među članovima zajednice.

Zelena Istra pokrenula je peticiju o potrebama građana za osnivanje knjižnice stvari kojoj se može pristupiti na ovom linku.

Očekujemo konstruktivnu raspravu o potencijalu knjižnica alata za promicanje održivosti i jačanje lokalnih zajednica u Istri.

Molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje prijavom na mail: ured@zelena-istra.hr do 15.04.2024.

 

,

Fotografije