• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Andrea Ivančić

17. 06. 2024.

Uspješno održana eko-gastro radionica u Svetvinčentu "Disco soup s Kampanjolom!"

U petak, 14. lipnja, u 19 sati, u bireriji Kampanjola u Svetvinčentu održana je eko-gastro radionica pod nazivom "Disco soup s Kampanjolom!". 

Radionica, koju je vodio poznati eko poljoprivrednik i proizvođač eko-bire Kampanjola Dorian Siljan uz asistenciju kreativne Minje Adriane Bilić, dio je edukativnih aktivnosti u organizaciji Pula Herculanee i Zelene Istre. Uz njihovo stručno vodstvo, polaznici/e su naučili pripremati slasne tortilje od brašna ječmenog slada, koji je nusprodukt pri proizvodnji pive, punjene ostacima eko povrća i domaćeg sira OPG-a Pekica.

Uz disko note majstora Marka Grpca iz Radione Re-Geppetto, atmosfera je bila izuzetno vesela, a mirisi ukusnih jela širili su se terasom, privlačeći mnoge znatiželjne prolaznike.

Polaznici/e su imali priliku čuti o važnosti lokalne proizvodnje hrane i njenom pozitivnom utjecaju na okoliš i društvo. Naučili su kako smanjiti otpad od hrane, kako kreativno iskoristiti ostatke te kako velik dio otpada možemo izbjeći promjenom navika. Radionica je bila besplatna i otvorena za sve zainteresirane, a svaki polaznik/ca dobio je kuharicu Zelene Istre s brojnim receptima za ukusne obroke koji se mogu pripremiti od ostataka hrane. Kuharica sadrži praktične savjete i trikove za svakodnevno kuhanje te inspirira na održivo korištenje resursa u kuhinji.

Prema istraživanju Ministarstva gospodarstva iz 2021. godine, u Hrvatskoj godišnje nastane oko 290 tisuća tona otpada od hrane, od čega se oko 76 posto odnosi na kućanstva, što je 54 kilograma po stanovniku. Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za edukacijom i promjenom navika kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš. 

Zahvaljujemo se bireriji Kampanjola i Turističkoj zajednici Svetvinčenat na suradnji i podršci. 

Pula Herculanea i Zelena Istra već ovog četvrtka, 20. lipnja, organizira i TiDam - TiDaš tulum razmjene koji će se održati od 18:00 do 20:00 sati u dvorištu Rojca.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže na događaju gdje mogu donirati višak odjeće, nakita ili knjiga i uživati u druženju uz dobru glazbu!

Zainteresirani građani mogu se prijaviti na mail ured@zelena-istra.hr.

Fotografije