• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

ivicap

29. 09. 2008.

Obustavite projekt ŽCGO Kaštijun i ispričajte se građanima!

Na sastanku s ministricom Marinom Matulović- Dropulić, održanom 24. rujna 2008. u Zagrebu, predstavnica Zelene Istre, Milena Radošević, izrazila je nezadovoljstvo inertnošću županijskih i nacionalnih struktura vlasti koje su do sada potpuno ignorirale stajalište građana općine Medulin i susjednih naselja i udruga koje su se jednoglasno usprotivile projektu Županijskog centra za gospodarenje otpadom i smještanjem centra na lokaciji Kaštijun. Istaknula je nezadovoljstvo što je do sastanka došlo tek nakon devet mjeseci od kada su se ljudi izjasnili protiv projekta. Nerazumno je bilo gubiti dragocjeno vrijeme obzirom da problem gospodarenja otpadom u Istri trebamo i želimo što prije riješiti.

Ministricu smo zatražili pomoć i savjet kako riješiti nastali problem obzirom da Istarska županija odbija konstruktivan dijalog s građanima, a sam župan, štoviše, plasira dezinformacije.

Budući da se ministrica složila da je potrebno identificirati i analizirati još barem jednu alternativnu lokaciju prije donošenja konačne odluke, obećala je da će razgovarati sa županom i savjetovati ga da se takva lokacija nađe. Također, izjavila je da je Ministarstvo spremno povući zahtjev za financijskim sredstvima iz EU-a, ali da se sredstva uvijek u budućnosti mogu dobiti iz kohezijskih fondova. Dodala je i da je spremna, budući da nema ovlast Županiji takvo što narediti, ukoliko Županija odbije prihvatiti njen savjet financirati analizu sredstvima samog Ministarstva zaštite okoliša i dati na raspolaganje svoje stručne službe da u tome pomognu.

Pozivamo županijsku upravu da bude mudra i prihvati ministričin savjet jer se radi o temeljnom pravu građana na sudjelovanje u odlučivanju, a mi se jako volimo hvaliti da smo demokratična regija.

Također, obzirom da je:

1. Gradonačelnik grada Pule javnost očito lagao i zastrašivao od siječnja 2008. dezinformacijom da mjesta za odlaganje otpada na Kaštijunu ima samo do kraja 2008. i da je to značajno utjecalo na mišljenje javnosti.
A prema posljednjim informacijama mjesta ima i za još barem godinu dana.

2. Župan Ivan Jakovčić javnost namjerno obmanuo izjavivši pred predsjednikom Republike, Stjepanom Mesićem, 27. lipnja, te potom u još nekoliko navrata u srpnju, da predlaže rješenje da se otpad obrađuje na Kaštijunu te onda odvozi i trajno odlaže u bivšim kamenolomima u Istri.
A sama ministrica Matulović-Dropulić je tijekom našeg sastanka taj prijedlog komentirala kao protuzakonit i nemoguć te da župan nije stručan da takve stvari iznosi. Ako župan nije stručan, direktorica Kaštijuna d.o.o. Vesna Dukić trebala ga je odmah ispraviti i ispričati se javnosti za tako bitnu dezinformaciju. Ali nije, nego su svi namjerno ostavili javnost u zabludi da bi dobili na vremenu.

3. Ministrica Matulović-Dropulić prihvatila naš prijedlog da se mora analizirati bar još jedna lokacija za županijski centar za gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji prije nego se donese konačna odluka o lokaciji i cijelom projektu.

i da:


1. Još uvijek nije donesen Plan gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji koji tek treba razraditi i organizirati sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji. To je preduvjet za planiranje centra za gospodarenje otpadom i po zakonu u njegovu izradu mora biti uključena javnost.

2. Općina Medulin nije dala suglasnost na izmjene i dopune Prostornog plana Istarske županije i zatražila izmjenu lokacije ŽCGO, ali je on unatoč tome u srpnju mjesecu donesen na Županijskoj skupštini sa samo 21 glasom.

3. Da su građani na vrijeme, u skladu sa zakonskom procedurom, masovno sudjelovali u javnoj raspravi o planiranom projektu na Kaštijunu, tada prvi puta dobili konkretne informacije o projektu i masovno se usprotivili i uložili primjedbe u zakonskom roku.

4. Da je krajnje vrijeme da mišljenje građana i lokalne zajednice počne poštivati i planirati projekte u njihovom interesu, a ne u interesu skrivenih investitora.



TRAŽIMO

Da se navedene osobe koje su namjerno obmanule javnost javno ispričaju i započnu suradnju s građanima i Općinom Medulin kako se više ne bi gubilo vrijeme i započelo s traženjem prikladnih alternativa za lokaciju centra i tehnologiju.






Fotografije