• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

dusica

26. 02. 2010.

OBAVIJEST O POČETKU REALIZACIJE PROJEKTA “PROVEDBA AARHUŠKE KONVENCIJE U ZEMLJAMA JADRANA“

Projekt „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“ započeo je 1.1.2010. i trajat će 20 mjeseci, a njegova vrijednost je 375.000 eura, od čega će Europska unija sufinancirati 80%, odnosno 300.000 eura. Nositelj projekta je GONG, a partneri na projektu su Zelena Istra (Pula, Hrvatska), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS (Podgorica, Crna Gora), Centar za menadžment, razvoj i planiranje (Doboj, Bosna i Hercegovina), Adriatic GreeNet (Udine, Italija) i European Environmental Bureau (Brussels, Belgija).

Cilj projekta je unaprjeđenje standarda primjene najslabijeg stupa Aarhuške konvencije – pristupa pravosuđu u pitanjima okoliša, ali i pristupa informacijama i sudjelovanja javnosti u donošenju odluka u pitanjima zaštite okoliša u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Projektom se jača uloga organizacija civilnog društva kroz razvijanje partnerstva i umrežavanje organizacija koje se bave zaštitom okoliša i organizacija koje se bave demokratizacijom i transparentnošću, s ciljem kvalitetnijeg nadzora provedbe obaveza koje proizlaze iz Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana. Glavna aktivnost u projektu je provođenje specijaliziranog edukacijskog programa za suce, odvjetnike i novinare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Programom će se kroz dva seminara obraditi sva tri stupa Aarhuške konvencije, primjeri slučajeva vezanih uz Aarhušku konvenciju te praksa Europskog suda pravde i Europskog suda za ljudska prava, a kroz treći seminar održat će se simulacija suđenja pred jednim od međunarodnih sudbenih tijela. Izlaganja i slučajevi obrađeni programom bit će objavljeni u publikaciji namijenjenoj zainteresiranoj javnosti, posebice u pravosudnim tijelima, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i šire. Bit će objavljen i priručnik za medije. Kvalitetnije povezivanje organizacija civilnog društva koje se bave ovom problematikom u Jadranskoj regiji, njihova međusobna pomoć i suradnja, bit će olakšani razvojem web strana i postojeće mreže Adriatic GreeNet.

Rezultati programa bit će predstavljeni na međunarodnoj konferenciji o provedbi Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana. Cilj ovog natječaja u okviru programa IPA 2008 – "Podrška civilnom društvu u partnerskim aktivnostima na području okoliša, energetske učinkovitosti, zdravlja i sigurnosti na radu" je jačanje uloge organizacija civilnoga društva i razvoj održivih partnerstava i mreža između organizacija civilnoga društva, biznisa, sindikata i drugih socijalnih partnera i profesionalnih organizacija sa Zapadnog Balkana i iz Turske te njihovih kolega iz Europske unije.

Svrha natječaja je promocija transfera znanja i iskustva, jačanje civilnoga društva i participativne demokracije i poticanje prijateljskog okruženja spram civilnoga društva. Na natječaj su se mogle prijaviti organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana, Turske i Europske unije, a od 13 projekata koji su dobili potporu Europske unije, 3 su iz Hrvatske. Od oko 3,200.000 eura, hrvatske udruge povukle su 25% sredstava (gotovo 800.000 eura) za projekte vrijedne gotovo milijun eura. Riječ je o projektima „Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana“ GONG-a, "Mreža za zdravlje i sigurnost na radu" Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobinga i "Umrežavanje i jačanje kapaciteta udruga za zaštitu okoliša s ciljem povećanja energetske efikasnosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu" Zelene akcije.

U implementaciji projekata sudjeluju i organizacije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije, Austrije, Belgije i Danske. Projekt financira EU. Projekt provode:

  1. GONG (Zagreb, Hrvatska),
  2. Zelena Istra (Pula, Hrvatska),
  3. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS (Podgorica, Crna Gora)
  4. Centar za menadžment, razvoj i planiranje (Doboj, Bosna i Hercegovina)
  5. AdriaticGreeNet (Udine, Italija), European Environmental Bureau (Brussels, Belgija)

Fotografije