• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

irena

12. 02. 2014.

Započeo projekt "Istarski zeleni pjat"

ISTARSKI ZELENI PJAT je odgojno-obrazovni projekt o važnosti zdrave prehrane, suživota s prirodom i unapređenja zdravlja usmjeren na djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta. Osnovnu aktivnost projekta ISTARSKI ZELENI PJAT čini osmišljavanje e-knjige pod nazivom "Istarska zelene kuhinja" koju će uz pomoć stručnih suradnika te izvoditeljice projekta osmisliti, napisati i ilustrirati 15 darovitih učenika 8. razreda OŠ Stoja Pula pod mentorstvom profesorica Ticijane Benčić i Sonje Bančić. Osim u elektronskom obliku (e-knjiga), "Istarska zelena kuhinja" bit će i tiskana u više od 1.000 primjeraka. Po jedan primjerak dobit će svaki učenik OŠ Stoja, dok će svaka osnovna škola u Istri dobiti po 5 primjerak za svoju školsku knjižnicu. Cilj je da, osim učenika, informacije o važnosti zdrave prehrane pročitaju i usvoje članovi njihovih obitelji te školsko osoblje. U uvodnom dijelu "Istarske zelene kuhinje" učenici će donijeti popis, obilježja, rasprostranjenost i dijalektalna obilježja ljekovitog bilja u Istri. Potom će istražiti i ljekovito bilje kroz zavičajnu povijest Istre, kao i njegovu upotrebu u zdravoj prehrani. Istražit će i početke uporabe pesticida i umjetnih gnojiva kroz povijest te iznijeti povijesne činjenice o počecima i važnostima ekološke proizvodnje s naglaskom na Istarsku županiju. Nadalje će učenici promišljati o zdravoj tradicionalnoj i suvremenoj prehrani na području Istre te će metodom usporedbe donositi zaključke o nastalim promjenama s naglaskom na razlike u upotrebi sezonskih i regionalnih namirnica. Zaključno, osnova "Istarske zelene kuhinje" je osmišljavanje prijedloga jelovnika za školsku kuhinju OŠ Stoja koji će se temeljiti na sezonskim i regionalnim namirnicama, pripremljenim prema tradicionalnim istarskim receptima. Prije osmišljavanja jelovnika edukativno predavanje učenicima će održati dr. Olga Dabović-Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i voditeljica projekta "Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule". Pomoć u prikupljanju tradicionalnih istarski recepata učenici će tražiti od članova svojih obitelji, a izvoditeljica projekta od šire javnosti uz pomoć medija i društvenih stranica. Sukladno tome, ovom prilikom pozivamo sve građane IŽ da nam tradicionalne istarske recepte koje bi učenici mogli uvrstiti u svoju e-knjigu šalju na udruga-zelena-istra@pu.t-com.hr O važnosti postojanja i nužnosti opstanka ekoloških proizvođača hrane, ali i štetnosti upotrebe pesticida u suvremenoj proizvodnji hrane, učenike osnovnih škola educirat će Nenad Kuftić (Naziv predavanja:"Ekološka proizvodnja u Istri") i Nediljko Landeka (Naziv predavanja: "Pesticidi - opasnost iz hrane"). Stečena znanja sa stručnog predavanja učenici OŠ Stoja također uvrstiti u e-knjigu. Da bismo direktne korisnike projekta, darovite učenike OŠ Stoja, što kvalitetnije upoznali s ekološkom proizvodnjom hrane, što će također potom zabilježiti u e-knjizi, organizirat ćemo im studijsko putovanje na OPG Kuftić u Marčani. Svoju e-knjigu učenici će prezentirati i nadležnim tijelima Istarske županije, Grada Pule, Upravnom odboru škole i tzv. stručnom kolegiju za prehranu OŠ Stoja (predstavnici učitelja, roditelja, Grada, ravnateljica i kuharica) s ciljem da njihov prijedlog jelovnik bude prihvaćen kao redovni jelovnik učenika OŠ Stoja u šk. god. 2014./2015. E-knjiga će biti objavljena na internetskim stranicama projektnih partnera i stručnih suradnika na projektu. U obliku DVD-a i tiskanog materijala, uz poticajno pismo o važnosti zdrave prehrane i nužnosti osmišljavanja jelovnika u suradnji s učenicima, poslat ćemo je svim osnovnim školama u IŽ, ali i županijskim nadležnim tijelima javne vlasti, kao primjer učeničkog promišljanja o zdravoj prehrani koja bi trebala biti zastupljena u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u IŽ. Projekt se također bavi i osvješćivanjem šire javnosti o rastućem problemu pretilosti kod djece i mladih te sukladno tome nužnosti uvođenja promjena u jelovnike odgojno-obrazovnih ustanova. O ovom problemu, kao i o aktivnostima koje Zavod za javno zdravstvo IŽ provodi s ciljem promocije pravilne prehrane u školama prisutnima je govorila dr. Olga Dabović-Rac. Prema riječima dr. Dabović-Rac, povećanu tjelesnu težinu ima od 10 do 11 posto djece i mladih u Istri, dok je s problemom pretilosti suočeno 5 posto pripadnika navedene populacije. Dr. Dabović-Rac je nadalje naglasila da navedeni podaci nisu alarmantni, ali i da moramo svi zajedno raditi na tome da ne dođe do povećanja tog postotka. Sukladno tome, doktorica je predstavila i program Zavoda koji se bavi promocijom pravilne prehrane u školama na području IŽ, naglasivši da od 1995. godine sustavno prate i kvalitetu prehrane u predškolskim ustanovama (vrtićima) na području Županije te da su na tom području do sada postignuti iznimni rezultati. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je prije desetak godina izradio prijedloge jelovnika koje je dostavio svim osnovnim školama u Županiji. U dogovoru s osnovnim školama Zavod održava radionice, a izrađeni su i leci o pravilnoj prehrani. Tijekom 2013. godine u gradu Puli je usvojen i Program promocije pravilne prehrane u svim pulskim osnovnim školama koji je osmislio upravo Zavod. Krajnji cilj programa je potaknuti sve direktno i indirektno uključene u prehranu školske djece da se uz volju, zalaganje, i ne nužno više financijskih sredstava, mogu spraviti zdravi, ukusni, raznovrsni i nutritivno bogati obroci, pridržavajući se principa jednostavnosti, sezonstva, dostupnosti i tradicionalnosti ovog našeg mediteranskog podneblja. Usvajanje pravilnih prehrambenih i zdravih životnih navika u najranijoj dobi prevenirat će brojne kronične nezarazne bolesti u odrasloj dobi, a koje danas predstavljaju veliki javnozdravstveni problem (kardiovaskularne, pretilost, šećerna bolest, brojne zloćudne bolesti). Suradnja sa Zelenom Istrom na projektu ISTARSKI ZELENI PJAT također potvrđuje ulogu Zavoda u brojnim promotivnim aktivnostima vezanim uz zdrav način života, zaključila je dr. Dabović-Rac. Osim osnaživanja osjećaja odgovornosti učenika prema svom zdravlju te prirodi i okolišu, ovim projektom ih potičemo na daljnje stjecanje i prijenos znanja o zdravoj prehrani i ekološkoj proizvodnji hrane. Naime, upravo su djeca i mladi ključna skupina za postizanje dugoročnih promjena u ustaljenim društvenim navikama, kao što je nezdrava prehrana koja uz nedovoljnu tjelesnu aktivnost pridonosi porastu problema pretilosti. Projektom ISTARSKI ZELENI PJAT dajemo im i neophodna znanja i iskustva da postanu dio rješenja te da pridonesu razvoju kulture pravilne prehrane i popularizaciji ekološke proizvodnje hrane na razini svoje škole, grada, županije i države.

Fotografije