Istarski zeleni pjat: Održano stručno predavanje o štetnosti pesticida te o ekološkoj proizvodnji hrane u Istri
Proteklog tjedna provedena je još jedna zanimljiva i edukativna aktivnost u sklopu projekta Istarski zeleni pjat. Održano je stručno predavanje za učenike pulskih osnovnih škola na iduće teme: "Pesticidi - opasnost iz hrane" i "Ekološka proizvodnja hrane u Istri". Predavanja su održali mr. Nediljko Landeka, zaposlenik Zavoda za javno zdravstvo IŽ i član Zelene Istre te Nenad Kuftić, ekološki proizvođač hrane i predsjednik udruge Istarski eko proizvod. Budući da je projekt odlično primljen kod djece u osnovnim školama, kao i kod njihovih učitelja te je izazvao veliko zanimanje regionalnih i državnih medija, ni posljednja održana aktivnost nije prošla ne zamijećeno niti joj je nedostajalo publike i aktivnih sudionika. Predavanje je trajalo ukupno 1 sat i 30 minuta tijekom kojih su učenici dobili opća znanja o pesticidima, vrstama koje se najčešće koriste u suvremenoj proizvodnji hrane, ali i u svakodnevnom životu. Potom su doznali koje opasnosti po zdravlje pesticidi mogu uzrokovati ukoliko se prečesto koriste ili ih se upotrebljava na neispravan način. Osim navedenog, mr. Landeka je naučio učenike i na koji način neposredno prije konzumacije trebaju tretirati voće i povrće kupljeno u velikim trgovačkim centrima.
Drugi dio ovog druženja bio je posvećen ekološkoj proizvodnji hrane u Istri - od zastupljenosti ekoloških proizvođača u Istri, preko načina i faza dobivanja sjemena te sadnje presadnica s naglaskom na važnost odabira sezonskih sorti do dobivanja konačnog zdravog proizvoda. Potaknut pitanjima učenika, gospodin Kuftić također je naglasio da ekološka prozvodnja hrane podrazumijeva više posla oko postizanja konačnog rezultata, ali i da je to garancija dobivanja zdravog i nutritivno vrijednijeg proizvoda. Učenike je, između ostalog, zanimalo i što bi se dogodilo da se potpuno ukinu pesticidi iz hrane, odnosno da se hrana proizvodi samo na ekološki način? Prema mišljenju mr. Landeke, to bi postepeno uzrokovalo pojavu gladi u svijetu s obzirom na brojnost stanovništva i sukladno tome zahtjeve tržišta, dok bi, prema mišljenju Nenada Kuftića, upravo takav način doveo do veće zaposlenosti i kvalitetnije proizvodnje hrane, odnosno konzumiranja zdravih, sezonskih i tradicionalnih namirnica. Naime, ekološka proizvodnja hrane podrazumijeva dugotrajniji proces tijekom kojega bi brojne osobe pronašle zaposlenje, dok se u suvremenoj proizvodnji hrane sve svodi na upotrebu strojeva koji zamjenjuju ljudski rad, kao i tretiranje pesticidima koji uzrokuju prebrz rast voća i povrća smanjenje kvalitete s ciljem što bržeg dolaska do krajnjeg potrošača.
Tijekom stručnog predavanja predstavljen je i tzv. "roll up" projekta i buduća naslovnica knjige "Istarska zelena kuhinja", čija je autorica učenica VII. razreda OŠ Stoja Pula Anja Kuzmić. Stručno predavanje održano je 21. ožujka 2014. godine u prostorijama Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc u Puli.
Projekt Istarski zeleni pjat u potpunosti financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a, uz partnersku i stručnu podršku Zavoda za javno zdravstvo IŽ, OŠ Stoja Pula i udruge Istarski eko proizvod, provodi ga Zelena Istra tijekom školske godine 2013./2014.