• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

irena

07. 04. 2014.

Istarski zeleni pjat u posjetu OPG-u Kuftić

U petak, 04. travnja, Zelena Istra je organizirala za učenike OŠ Stoja Pula, njihove mentorice Sonju Bančić i Ticijanu Benčić te stručne suradnike na projektu Istarski zeleni pjat mr. Nediljka Landeku i Vjerana Juhasa posjet Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kuftić u Marčani. Vlasnik OPG-a Nenad Kuftić dočekao nas je u društvu kujice Simbe i psa Renata koji su nam pokazali put do svog imanja. Edukacija na otvorenom započela je upoznavanjem osnovnih koraka koje je potrebno učiniti neposredno prije početka sadnje i ekološke proizvodnje hrane te u konačnici ubiranja ukusnih i zdravih plodova. Gospodin Kuftić i ovom je prilikom naglasio da je najvažnije uzgajati i saditi sezonsko voće i povrće, jer je ono upravo tada i samo tada nutritivno najkavlitetnije i najukusnije. Tijekom posjeta učenici su naučili na koji se način priprema zemlja za sadnju, proizvodi prirodno gnojiva uz pomoć glista, uzgajaju sadnice i presadnice te gdje se one u konačnici sade. Naglašena je važnost samostalnog uzgoja presadnica, budući da je u Hrvatskoj jako teško ili gotovo nemoguće pronaći one iz ekološkog uzgoja. U klijalištu i plasteniku učenici su vidjeli sadnice iz kojih će u ljetnim mjesecima izrasti više od 30 vrsta rajčica različitih oblika i boja, kao i brojnog drugog povrća, ali i doznali koja je razlika, osim u izgledu, između domaćeg krumpira, batata i čičoke. Vesela ekipa potom je krenula u obilazak njiva koje se nalaze u sklopu OPG-a, ali i prošetala ostatkom prelijepog krajolika koji ih okružuje. Kratko smo se zaustavili pored jedne lokve i naučili zašto upravo ova vodena staništa nazivamo centrom bioraznolikosti, po čemu su specifične i koja je njihova uloga u prirodi. Obilazak je nadalje nastavljen obilaskom spilje u koju su se rijetki učenici usudili spustiti, ali oni koji su to učinili, bili su puni dojmova, naglašavajući da će se jednog dana ponovno vratiti. Nakon 3 sata ugodnog druženja, upoznavanja brojnog livadnog bilja i kukaca, autobusom smo stigli u Krnicu u agroturizam Agro partner, gdje nas je dočekao ugodan domaćin i ručak pripremljen na tradicionalan istarski način i uz upotrebu sezonskih i domaćih namirnica. Ne znamo je li zbog želje za izvršavanjem projektne aktivnosti ili zbog osjećaja gladi uzrokovanog boravkom na svježem zraku, ali nikome nije nedostajalo apetita. Osim toga, ostvaren je i poseban projektni rezultat koji u ovom kratkom izvještaju nikako ne smijemo izostaviti - jedan od prisutnih učenika prvi je put pojeo pjat istarske maneštre.