U UMAGU ODRŽANA AKCIJA "HRANA NIJE OTPAD"
Zelena Istra je u suradnji s Gradom Umagom i Komunalnim poduzećem 6. maj u lipnju 2019. organizirala javnu akciju osvješćivanja građana o količini hrane koju bacamo. U sklopu događaja građani su imali prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba i nemalo su se začudili kad su vidjeli 50 kg raznoraznih namirnica poslaganih na hrpu. Naime, prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane od čega oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva.
Na licu mjesta građani su mogli kušati i razna jela spravljena od ostataka hrane. Aktivist, doktor fizike i samouki kuhar Goran Zgrablić pomogao je Zelenoj Istri da organizira pokaznu radionicu kuhanja s namirnicama koje se obično bacaju. Radili smo njoke od starog kruha s varivom od 'povrća s dna frižidera' te arancine od zaostale riže punjene svim onim sitnicama koje tjednima ostaju na policama hladnjaka.
Građani su se mogli informirati i putem letaka, saznati kako planirati kupnju, tumačiti oznake na hrani, skladištiti namirnice, iskoristiti ostatke... Mogli su vidjeti i prikaz "pravilno" složenog hladnjaka te se slikati s kuharskom kapom i pregačom i objaviti sliku s oznakom #foodnotwaste te se na taj način priključiti globalnom pokretu koji osvješćuje građane da hrana nije otpad.
Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.