• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

05. 05. 2020.

Pokretanje inicijative za urbane vrtove u Puli

Jeste li zainteresirani za pokretanje inicijative za urbano vrtlarenje i lokalnu proizvodnju hrane na području Pule? Ovih dana pristiže nam jako puno sugestija i ideja no, trebaju nam građani koji su doista spremni aktivno se angažirati! S Gradom Pulom smo već u par navrata i prije ove krize razgovarali o ideji urbanih vrtova te postoji mogućnost da se tako nešto pokrene no, trebaju nam aktivni, motivirani građani koji imaju volje i vremena da zajedno pokrenemo tu inicijativu! Građani koji se uključe trebali bi biti spremni tražiti i predlagati lokaciju, odlaziti na sastanke u Grad, organizirati prijenos znanja i vještina. Mogu nam se javiti i građani koji su zainteresirani za korištenje vrtova. Jedna od ideja je i da napravimo on-line prostor gdje ćemo omogućiti razmjenu znanja i vještina, izraditi on-line knjižnicu alata, sjemena i sadnica... mogućnosti ima jako puno, ali samo uz velik angažman! Zanima nas možemo li okupiti desetak građana koji zaista aktivno žele pokrenuti inicijativu? Ako je netko zainteresiran molimo vas da nam se javi putem maila na ured@zelena-istra.hr ili putem Messengera Zelene Istre. Ako bude dovoljan broj zainteresiranih- predložit ćemo on-line sastanak te dodatno razviti ideju.

U vrijeme krize zajednice trebaju naći brza i efikasna rješenja, a urbani vrtovi svakako su jedan od njih! Građani, vlast, planeri, arhitekti... trebali bi zajedno razmisliti i pronaći nove načine kako koristiti zelene površine u gradovima. Urbano vrtlarenje može poboljšati pristup zdravoj i sigurnoj hrani, smanjiti utjecaj na klimatske promjene te smanjiti stres!
Urbani vrtovi postaju zelene 'društvene zone', jer do jučer možda nepoznati susjedi kroz zajedničko vrtlarenje međusobno se bolje upoznaju i druže. Tako urbani povrtnjaci i voćnjaci povezuju sugrađane koji ih obrađuju, što potiče i društvenu odgovornost.
Vidjeli smo primjer Grada Umaga koji je objavio javni poziv za davanje 58 vrtnih parcela, površine cca 50m2, na korištenje, a u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe i Grad Pazin je još 2014. pokrenuo takav projekt...
Primjera ima puno kao i znanja – ukoliko ste spremni na angažman, sada je pravi trenutak!