• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dušica

15. 05. 2020.

DRŽAVA LOŠIH NAMJERA

Bespravna gradnja na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u Rovinju (i drugim dijelovima Istre) poprimila je vrlo ozbiljne razmjere. Rovinjska gradska uprava nastoji zaustaviti divljanje nelegalnih graditelja - ali pri tome nema Državu na svojoj strani. Država je, naime, osim loših propisa i nadzora, koji omogućavaju takvo stanje u prostoru, u Rovinju već donijela niz spornih odluka kojima se omogućava izgradnja koja nije predviđena rovinjskim prostornim planovima. Dodatni udarac samostalnosti u prostornom planiranju i doprinos bespravnoj gradnji su izmjene katastarskog plana Rovinja i Rovinjskog Sela na različitim područjima poljoprivrednog i šumskog zemljišta, koje su u suprotnosti prostorno-planskoj namjeni zemljišta - i zdravoj pameti.  Naime, područje šuma i poljoprivredno zemljište isparcelirano je kao da se radi o građevinskom području, s parcelama od cca 400 do 800 m2 s predviđenim prometnicama!

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, općine i gradovi obavljaju poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana. Njime su utvrđena i područja koja spadaju u samoupravni djelokrug djelokrug jedinica lokalne samouprave, a među kojima je i prostorno i urbanističko planiranje.

Vjerojatni scenarij? Država, koja je vlasnica isparceliranog zemljišta, stavi parcele na prodaju kao poljoprivredne i šume, jeftinije nego građevinsko zemljište, i tako potakne daljnju bespravnu radnju. U scenarij možemo ugradit i mig kumovima o prodaji kao i mig o tome da inspekcije neće reagirati na bespravnu gradnju te da će se sve to lijepo kasnije legallizirati. Lijepa naša korumpirana.

#bespravnagradnja #gradnja #rovinj #katastar #prostorniplan #zakonolokalnojipodručnojsamoupravi #šuma #poljoprivrednozemljište #građevinskaparcela #prometnice #država #korupcija