• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

26. 05. 2020.

Zelena Istra 2020. obilježava 25 godina djelovanja

Zelena Istra je 25. svibnja 2020. održala svoju 34. Skupštinu, posebnu jer se ove godine obilježava 25 godina postojanja udruge. 25. rođendan udruge obilježit ćemo početkom listopada 2020. velikom proslavom. Osim zavidne četvrtine stoljeća djelovanja, brojke potvrđuju njen uspjeh: udruga je provela više od 100 projekata, zaprimila više od 4500 poziva na Zeleni telefon, podržala na desetine građanskih inicijativa i zabilježila više od 7000 volonterskih sati. Samo u 2019. godini provedeno je 89 radionica i predavanja, 12 javnih akcija, 67 gostovanja na radio postajama, pripremljene su i objavljene 24 publikacije.

Zelena Istra se u javnosti ističe kao vodeća „watchdog” organizacija u javnim okolišnim politikama, kontinuirano radeći na osnaživanju participativne demokracije i građanskog aktivizma. Njeni osnovni zadaci su reagiranje na okolišne probleme, nudeći rješenja, podrška građanskim inicijativama te edukacija različitih ciljnih skupina.

Ova je Skupština bila i izborna te se dogodila i povijesna promjena - nakon punih 18 godina mjesto predsjednice udruge Dušice Radojčić preuzela je Irena Burba. S 13 godina profesionalnog i aktivističkog iskustva u udruzi, Burba će nastaviti brinuti o ostvarivanju ciljeva Zelene Istre, te se posvetiti povećanju i pomlađivanju članstva kako bi se osiguralo djelovanje udruge u budućnosti.

Kriza kroz koju prolazimo kao društvo pokazala nam je koliko koliko ovisimo o prirodi i okolišu i da nas očekuju promjene kojima se moramo prilagoditi. Život mora biti organiziran na principu poštivanja, a ne beskrupoluoznog iskorištavanja prirode i planeta, na principu solidarnosti u kojima zajednice pomažu u smanjivanju socijalnih razlika i podupiru svoje najslabije, u kojem se brine da sve što je za život potrebno bude zdravo i dostupno te da se što više takvih potreba zadovoljava lokalno. Jedan od preduvjeta održivog razvoja je i osvješćivabje i obrazovanje - a Zelena Istra će i u budućnosti nastaviti raditi upravo na tome.

Zelena Istra odnedavno ima nove web stranice na kojima možete pronaći sve informacije o aktivnostima udruge www.zelena-istra.hr.