• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 06. 2020.

Grupa za urbane vrtove Zelene Istre tijekom lipnja i srpnja planira organizaciju edukativnih radionica i projekcije filmova

 U srijedu, 10. lipnja održan je drugi sastanak Grupe za urbane vrtove Zelene Istre. Na sastanku se raspravljalo o sljedećim koracima te o potencijalnim lokacijama društvenog vrta. Budući da još nemamo informaciju od Grada Pule koje čestice će biti namijenjene za buduće urbane vrtove, kao i za planirani društveni vrt – članovi će sukladno Generalnom urbanističkom planu Grada Pule istražiti koje bi to čestice bile najpogodnije. Naime, u GUP-u se unutar kategorije zaštitnih zelenih površina navode dvije zone za koje je navedeno da su pogodne za razvoj urbanih vrtova: zelene tampon zone između zona različitih namjena i zone rezervacije prostora. Kad utvrdimo koje su čestice, sukladno GUP-u, nama interesantne, možemo ići s tim prijedlozima prema Gradu.

Na sastanku smo proveli i inicijalno planiranje društvenog vrta na način da su svi prisutni napisali svoje ideje o vrtu podijeljene u tri kategorije: zajedničke vrijednosti, aktivnosti i sadržaji te želje i potrebe. Ovaj početni brain storming izrodio je neke osnovne ideje koje grupa ima za društveni vrt kao i kapacitete i resurse (besplatan materijal kao što su palete, balvane za klupe, alat i sl.), ali zaključili smo da bez konkretne lokacije ne možemo pristupiti detaljnijem planiranju.

Članovi su predložili i nekoliko aktivnosti koje bismo mogli provesti tijekom ljetnih mjeseci s obzirom da ne možemo očekivati neke konkretnije korake od Grada Pule prije rujna. Prvi prijedlog je da zajedno organiziramo projekciju dokumentarnog filma koji tematizira slične ideje i inicijative građana. Neki od prijedloga su filmovi In Transition 2.0 i Demain (Tomorrow). Grupa je izrazila želju da čim prije krenemo s edukacijom. Imamo priliku ugostiti izvrsnu predavačicu Ivanu Keller iz Rijeke na dvije teme: Urbana permakultura te Vrtlarenje u urbanom (ili društvenom) vrtu. Budući da trenutno nemamo budžet za edukaciju, predložili smo da zajedno samofinanciramo troškove radionica malim donacijama. Projekcije i edukacije provele bi se tijekom lipnja i srpnja te će svi članovi grupe sudjelovati u organizaciji događaja.

#grupazaurbanevrtove #sastanak #duštvenicentarrojc #dnevniboravak #urbanivrtpula #urbanivrtovi #urbanivrt #pula #društvenivrt #uključise #održivirazvoj #samodostatnost #edukacija #lokalnazajednica #inicijativagrađana #communitybuilding #urbangardening #foodsovereignty #ivanakeller #radionice #filmovi