• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

18. 06. 2020.

Betonizacija Gregovice se nastavlja

Na Gregovici se gradi već peti (ovisi kako gledamo na "City mall cjelinu") po redu trgovački centar po poznatom „modus operandi” naše gradske uprave koja planira grad prema željama investitora, a ne prema stvarnim potrebama građana!  Prenosimo vam mišljenje jednog od mještana Gregovice ( a to mišljenje i Zelena Istra u potpunosti dijeli):

"Znate li, vidite li što se trenutno događa na Gregovici prekoputa Interspara i McDonaldsa!? Stanovnici naselja (koje ima i kojemu gravitira oko 15 tisuća stanovnika), a nemamo ni škole ni vrtića tek jedan dječji parkić..., bespomoćno gledamo kako ruše stabla, stare vrtove prekopavaju, bageri rasturaju sve živo i, valjda, niče n-ti tzv. prodajni centar, tu gdje već imamo drugi Lidl, drugi Jysk, n-te Plodine, samo benzinske oko nas i tzv. rotori (nekad su ih zvali kružni tokovi)!?! I to je sve što ova i ovakva negrađanska, neljudska i protupulska, posve ruralna (seljačka reći bila bi uvreda za časne seljake) gradska vlast zna i čini u gradu koji su ionako već uništili.  Svojim građanima čine život nemogućim! Kupljeno novinarstvo šuti i bavi se ne znamo čime. Čovjek se nema komu obratiti."

Zelena Istra je za ovu zonu urgirala više puta u prošlosti apelirajući da prostor ostane zelena površina za urbane vrtove. Još jednom se pokazalo da bi građani trebali biti aktivnije uključeni i bolje informirani o javnim raspravama o prostornim planovima kao što je Generalni urbanistički plan Grada Pule kojim se ta zona prenamijenila u  „stambeno-poslovno-javnu i društvenu namjenu” (M)”

Pitanje je i kakve posljedice na okoliš imaju sve novo asfaltirane površine brojnih parkinga uz prodajne centre na Gregovici – tisuće kvadrata asfalta! Kakav je utjecaj na zdravlje i kvalitetu života građana koji žive u blizini? Kakav je utjecaj na životinjska i biljna staništa? Primjerice udolina na Gregovici ima ornitološki značaj te je ona stalno stanište i gnjezdište velikog broja ptica. Među pticama koje mještani ovdje često viđaju nalaze se pastirica, kraljić, češljugar, crnokapa grmušica, crvendać, više podvrsta sjenica i mnoge druge sve redom zakonom zaštićene ptice.

Ta betonizacija se događa baš sada, u jeku pandemije i sve veće prijetnje klimatskih promjena, kada nam je izuzetno važno da sačuvamo sve zelene resurse koje imamo. Naime, neprekriveno tlo i vegetacija imaju ključnu ulogu u prilagodbi klimatskim promjenama: sposobnost apsorpcije velikih količina padalina kojih će u ekstremnim vremenskim uvjetima biti više te smanjivanje temperature zraka koje će u ljetnim mjesecima sve više rasti, da nabrojimo samo neke. Tlo je i resurs neophodan za uzgoj hrane, a upravo smo u vrijeme izolacije zbog pandemije postali svjesni koliko nam je lokalno uzgojena i dostupna hrana važna. Upravo su na području Gregovice uništava dio  urbanih vrtova koje su građani godinama obrađivali. Dodamo li da ni novoizgrađene stambene zone u blizini nemaju ni trunke zelenih površina – možemo se slobodno složiti da se  Pula samo na papiru deklarira kao „zeleni, pametni grad”. Možemo li pametnije, zelenije, odgovornije upravljati našim prostornim resursima?

#betonizacija #pretjeranaizgradnja #uključivanjegrađana #zeleniresursi #klimatskepromjene #urbanivrtovi #održivirazvoj #vanpameti

Fotografije