• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

26. 06. 2020.

Grupa za urbane vrtove Zelene Istre organizira projekciju filma „In Transition 2.0.”

Grupa za urbane vrtove Zelene Istre poziva vas na svoj prvi javni događaj - projekciju dokumentarnog filma "In Transition 2.0" koja će se održati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, u utorak 30. lipnja s početkom u 18:30 sati.

Ovaj dugometražni film uranja u pokret tranzicije predstavljajući inspirativne priče “običnih” ljudi iz cijelog svijeta koji se bave ne tako običnim stvarima. Društveni eksperiment tranzicijskih zajednica širom svijeta nastao je kao odgovor na nesigurnost vremena u kojem živimo nudeći konkretna rješenja i optimizam.

Skupine građana hvataju se u koštac s izazovima kao što su skupi i iscrpljeni izvori energije, financijska nestabilnost i promjene u okolišu. U filmu ima riječi o tome kako tranzicijske zajednice tiskaju vlastiti novac, uzgajaju biljke, proizvode hranu, lokaliziraju svoju ekonomiju i uspostavljaju energetske sustave unutar zajednice. Film konkretno govori o formiranju skupine u Waylandu u SAD-u i njihovom prvom sastanku, o održivom selu Amoreiras u Portugalu, o urbanoj farmi u Pittsburghu, o prvom gradskom vrtu u Londonu i pored ovih donosi još mnoge druge priče.

Producentica filma je Emma Goude (Green Lane Films), autor animacije je Emilio Mula, autorica fotografije Beccy Strong, a glazbu potpisuje Rebecca Mayes.

Iako prenosi priče iz cijelog svijeta, svaki pojedini film snimili su lokalni kamermani čime je snimanje ovog filma doprinijelo očuvanju okoliša, ne proizvodeći nepotrebni CO2 putovanjima avionom. Međunarodni tim volontera zaslužan je za prijevod filma na 18 jezika: albanski, hrvatski, nizozemski, finski, francuski, hebrejski, madžarski, talijanski, japanski, portugalski, rumunjski, slovački, španjolski, švedski i turski.

Ulaz na film je slobodan, a građani su pozvani dati male donacije kojima će se financirati nadolazeće edukativne radionice o urbanom vrtlarenju i permakulturi. Sve aktivnosti Grupe za urbane vrtove Pule se samofinanciraju.

Projekcija će se održati u skladu sa svim mjerama zaštite od COVIDA-19.