• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Posted by : Irena B.

30. 06. 2020.

U slučajevima nelegalnog odlaganja otpada nedostaje izricanje strogih kazni i javna osuda: poljoprivrednik koji je iskrcao gomilu plastičnih cijevi u okoliš sanirao je lokaciju, ali je dobio 0 kn kazne

U travnju smo na Dan planeta Zemlje, na poziv jednog tinejdžera, člana Eko odbora pulske Gimnazije, snimili video u kojem se vidi velika količina plastičnih cijevi bačenih u grmlje. Radilo se o jednosezonskim plastičnim cijevima za navodnjavanje na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi uz Fažansku cestu, skretanje prije restorana Šurida. Slučaj smo prijavili Komunalnom redarstvu Grada Pule.

Dana 19. lipnja dobili smo odgovor od Grada da je nakon naše prijave „izvršen očevid i da su poduzete potrebne radnje koje rezultiraju činjenicom da je utvrđen identitet počinitelja te je isti, o svom trošku, uklonio otpad, a površinu doveo u prvobitno stanje.”

Počinitelj je očito počistio svoje smeće – što je i inicijalno trebao učiniti, budući da poljoprivrednici, kao i svi građani i tvrtke, imaju obavezu pravilno zbrinuti otpad. Cijena zbrinjavanja ove vrste otpada kod ovlaštene tvrtke košta 1,5 kn po kilogramu.

Iako nas veseli činjenica da je prijava Zelene Istre urodila plodom i da je otpad zbrinut, ostaje gorak okus u ustima da za neke povlaštene građane ne postoje kazne, a kamoli javna osuda.
Ukoliko krivo parkiramo ili ne produžimo parkirnu kartu na vrijeme – uvijek ćemo biti kažnjeni, a ukoliko ne platimo tu kaznu u roku, ne gine nam ni ovrha po računu. A u ovom slučaju, za počinitelja nema nikakvih posljedica.

Prema iskustvu s brojnim slučajevima Zelenog telefona možemo zaključiti da nadležne službe i  inspekcije gotovo nikada ne izriču kazne iako po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom imaju tu mogućnost. Čak se i vrlo rijetko događa da počinitelj bude uhvaćen i da o svom trošku sanira lokaciju, već često sanaciju plaćaju građani iz proračuna. Ukoliko nema visokih kazni i ukoliko nema javne osude, i dalje ćemo imati pregršt ovakvih slučajeva. Koju poruku nadležne službe šalju počiniteljima nesankcioniranjem ovakvog ponašanja?

Edukacija i poticanje na pravilno postupanje s otpadom, nažalost, nisu dovoljni za sve građane. Bez sankcioniranja ovog nedopustivog ponašanja ne šalje se nužna poruka drugima da se nepropisno odlaganje otpada neće tolerirati i da će počinitelji biti novčano kažnjeni, a njihova imena objavljena javnosti.

#zelenitelefon #otpad #poljoprivreda #cijevi #sankciije #kazne

 

 

 

 

 

Fotografije