• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

29. 09. 2020.

Ne rasipajmo hranu: Zelena Istra poziva starije sugrađane na dostavu recepata “za drugi dan”

Znate li da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kilograma zdravstveno ispravne hrane? Upravo zato danas, 29. rujna, na Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, Zelena Istra poziva starije sugrađane - koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo - na dostavu recepata “za drugi dan”, odnosno za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Poziv je otvoren od 2. listopada do 2. studenog 2020.

Zelena Istra potom će u suradnji s gastro i eko stručnjacima odabrati najbolje recepte te ih, prije konca godine, objaviti u knjižici recepata. Knjižica će biti dostupna putem weba Zelene Istre www.zelena-istra.hr i tiskana u manjoj tiraži te će građanima Pule biti dostupna za čitanje i posudbu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Puli te Zelenoj Istri. U knjižici će biti navedena imena svih osoba koje su dostavile odabrane recepte. Golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih tako će nam pomoći da ne rasipamo hranu te da oblikujemo bolje i održivije sutra - za nas i naše najmlađe!

Zelena Istra obilježit će otvaranje poziva na dostavu recepata te prikupljati recepte od sugrađana na licu mjesta tijekom eko-gastro akcije “Hrana nije otpad” koja će se na pulskoj gradskoj tržnici održati 2. listopada, od 10 do 12 sati. Građani će ovdje ujedno moći dobiti informacije o projektu “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” u okviru kojeg se izrađuje knjižica recepata, kao i kušati hranu spravljenu upravo po recepturi “za dan poslije”.

Recepti se za vrijeme trajanja poziva mogu dostaviti i na adresu Zelene Istre, Gajeva 3, treći kat, osobno ili poštom te putem telefona 506 065 ili e-maila: ured@zelena-istra.hr.

Zelena Istra provodi projekt “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Osnovnom školom Centar te udrugom Klub50+ Veli Vrh, uz financijsku podršku Grada Pule u iznosu od pet tisuća kuna.

Cilj projekta je međusektorskom suradnjom javnih institucija kojima je osnivač Grad Pula i udruga osigurati mogućnosti za aktivno zdravo starenje starijih osoba, odnosno kvalitetno provođenje vremena starijih osoba s područja Pule njihovim uključivanjem u društveni život grada te međugeneracijske aktivnosti vezane uz teme održivog razvoja. Projektom se također želi unaprijediti međugeneracijska solidarnost učenika 5. b razreda OŠ Centar, koje kroz projekt vodi profesorica Ljubica Redžović, te ih educirati o održivom gospodarenju otpadom, osobito smanjenju nastanka otpada od hrane, biorazgradivom otpadu i kompostiranju.

Učenici OŠ Centar prikupljat će od svojih baka, djedova ili susjeda treće životne dobi recepte za knjižicu, koja će potom obogatiti fond i školske knjižnice. Bit će to jedan od prvih koraka koje će pulski školarci napraviti na putu prema boljem razumijevanju potencijala, znanja i iskustva naših starih, kao i zelenih tema. Gradska knjižnica i čitaonica Pula te Klub 50+ Veli Vrh također pomažu prikupiti recepte popularizacijom poziva na dostavu recepata, kao i same knjižice u vlastitim prostorima te komunikacijom s njihovim korisnicima.

Prilozi