• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

12. 10. 2020.

Prijedlog Grupe za urbane vrove Zelene Istre za proračun Grada Pule za 2021. godinu: uređenje i uspostava urbanih vrtova i društvenog vrta na Gregovici

Grad Pula odlučio je na zelenoj površini između šoping centara na Gregovici omogućiti urbano vrtlarstvo za privatnu i društvenu namjenu, a, prema njihovim rječima, na ostalim lokacijama u gradu legalizirati postojeće urbane vrtove - do privođenja zemljišta namjeni, sukladno Generalnom urbanističkom planu. Grad je već obavio pripremne radnje za novu gradsku zonu urbanih vrtova na Gregovici za pojedinačno i zajedničko korištenje. S obzirom na to da Grupa za urbane vrtove Zelene Istre zagovara realizaciju projekta urbanih vrtova i društvenog vrta, uključila se u proceduru planiranja proračuna Grada Pule dostavom prijedloga za proračun za 2021. godinu.

Prvi dio prijedloga Grupe za urbane vrtove vezan je uz pripremne zahvate za urbane vrtove i zajednički ili društveni vrt:

- ograđivanje zemljišta pomoću sustava prirodnih i postojećih živih ograda (očuvanje prirodnog sloja grmlja koji ispunjava funkciju ograde) i drugih prikladnih hortikulturnih rješenja, a koja podržavaju očuvanje lokalne bioraznolikosti
- uređivanje pristupnih puteva i staza između parcela
- osiguranje dostupnosti vode putem gradskog vodovoda (primjerice, s priključcima na svaku parcelu, odnosno nekoliko priključaka za sve parcele; slični sustavi realizirani su u Rovinju, Varaždinu i Zagrebu) ili osigurati dostupnost podzemne vode (u ovom slučaju potrebna bi bila i pumpa za crpljenje vode)
- postavljanje kanti za otpad
- uređenje voćnjaka (nabava voćki)
- održavanje postojećeg pojilišta za životinje

Drugi dio prijedloga fokusiran je na uređenje društvenog vrta i zajedničkog dijela za druženje korisnika i edukaciju, a odnosi se na nabavu i postavljanje:

- montažnog spremišta za alat i druge potrepštine
- stolova i klupa
- solarnih panela koji pružaju električnu energiju za potrebe događanja u društvenom vrtu

Za realizaciju predložene "infrastrukture" zone urbanih vrtova na Gregovici, gdje Grad planira 100-ak parcela od 50 četvornih metara za pojedinačno korištenje i jednu veću parcelu za društveni vrt Grupa za urbane vrtove dala je prijedlog za uvrštenje 200.00,00 kn u Proračun za 2021. godinu.

Prijedlozi su nastali na osnovu istraživanja Grupe o modelima financiranja uspostave urbanih i društvenih vrtova u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Rovinju. Iako je svaki model i projekt ovih gradova različit, gradovi-pokretači projekata uglavnom snose teret financiranja osnovne zajedničke infrastrukture pojedinačnih i društvenih vrtova. Neki su gradovi pronašli, odnosno pronalaze razne načine za financiranje pojedinih elemenata urbanih vrtova. Primjerice, Grad Zagreb je u okviru projekta “Urbani vrtovi”, u kojeg su se uključivali razni gradovi u Hrvatskoj, s Radiom Kaj i 24 sata, opremio i uredio zajedničke dijelove u nekim gradskim vrtovima. U Rovinju su brojni poduzetnici i obrtnici doprinijeli pokretanju projekta gradskih vrtova doniranjem sredstava i usluga. Iz istraživanja proizlazi i da gradovi obično preuzimaju odgovornost financiranja troškova vezanih za uspostavu i održavanje komunalne infrastrukture urbanih vrtova i društvenog vrta. U planiranju, realizaciji i unaprjeđenju urbanih vrtiova često se oslanjaju na civilno društvo.

Neke aktivnosti u okviru društvenog vrta koje bi se mogle na inicijativu samih građana realizirati putem projekata financiranih iz izvora koji nisu vezani uz proračun Grada Pule (primjerice, nacionalni/EU izvori), odnosno putem donacija privatnih/pravnih osoba:

a) Ciklus informativnih i edukativnih radionica za:
- Informiranje građana/ki Pule o projektu urbanih vrtova/društvenog vrta i mogućnostima za njihovo uključivanje u projekt
- Edukaciju o urbanom biovrtlarstvu za građane/ke Pule

b) Radne akcije za građane/ke Pule:
- Izrada  sjenice - mjesta okupljanja i druženja
- Izrada kompostera  
- Izrada manjih vrtnih spremišta za alat i pribor te nabava manjih strojeva i alata (npr. kosilica, drobilica.. )   
- Izrada uzdignutih žardinjera, kao prvi korak ka uređenju zone društvenog vrta za terapijsko vrtlarenje, odnosno hortikulturnu/senzornu/motoričku terapiju, pri čemu je važno ovoj zoni omogućiti pristup svim skupinama osoba s poteškoćama te za ovu skupinu korisnika osigurati parkirališna mjesta u blizini

c) Uređivanje pokaznog vrta / pokazne gredice za škole/vrtiće - nabava sadnica: začinske, povrtne biljke, voćke, bobičasto voće, orašasti plodovi (tzv. jestivi vrt)

Prilozi