• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

22. 10. 2020.

Beton, beton samo beton!

Kako je jedan profesor s Arhitektonskog fakulteta rekao, situacija s prostorom i gradnjom u nas je simptom koruptivnog stanja i stanja u kojem profesionalne odnosno kulturne asocijacije ne funkcioniraju. U takvom sustavu dobra arhitektura nije moguća  (ni prostorno planiranje, dodajemo mi). Profesor nam poručuje da arhitektura govori o samom društvu. Nama se njegova dijagnoza čini potpuno ispravna. Pogledajte samo novu gradnju na Monivdalu - planski promašena, estetski neprihvatlijva, bez zelenih površina i javnih sadržaja, kojom se neinteligentno ne vodi računa o klimatskim promjenama odnosno mjerama prilagodbe u gradnji stambenih naselja. Pogledajte za usporedbu fotografije Šišanskog naselja građenog 60-ih.

S obzirom da se radi o jednom od investitora s Monvidala, očekujemo sličnu strahotu  u stambenom naselju iznad Delfina. Podržali smo prije nekoliko godina građansku inicijativu koja se s pravom protivila gradnji na tom mjestu. Grad Pula nije radio u interesu građana kad je tu zelenu zonu pretvorio u zonu visokih stambenih zgrada već isključivo investitorskom željom nekakvog poduzetnika in iznozemstva. Koji je potom netragom nestao. I umjesto da se za stambeno naselje, za koje je upitna potreba, raspiše arhitektonski natječaj u kojem bi okolišna prihvatljivost  i društvena korist bile jedan od osnovnih preduvjeta, taj se predio opet prepušta mašti investitora, već iskaznoj na mnogim lokacijama u gradu. Kraj kojih se prolazi s gađenjem.

Na stranicama Hrvatske komore arhitekata piše da su arhitekti povjerenici investitora i javnosti te jamci kulture građenja i zaštite okoliša. Kao i da je zahjev za kvalitetom stanovanja i dobrog oblikovanja izgrađenoga okoliša bezvremenski i opravdan. Jesu li neki prespavali taj sat na faksu? Preporučamo im dodatnu naobrazbu. Mogu početi sa stranicama svoje komore: "Pored čistog projektiranja i praćenja gradnje arhitekti obavljaju i mnogostruke dodatne zadaće: od odlučivanja o lokaciji, preko suradnje s nadležnim vlastima, pa sve do posredničkih razgovora sa susjedima uz gradilište. Ne treba zaboraviti zaštitu okoliša: opseg se zelenila treba odmjeriti, biotopi se trebaju čuvati, a građanske inicijative treba obavještavati ili im objašnjavati projekte."  Na naobrazbu kao ni na moral investitoira očito se ne može računati. Ali ne plaćamo li mi gradske službe da osiguraju potrebnu kvalitetu gradnje odnosno života u gradu?

#zelenitelefon #gradnja #prostornoplaniranje #klimatskepromjene #nekadisad

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije