• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

11. 11. 2020.

Svečano otvorena „Staza jabuka” na Pragrandeu

Svečanim odvezivanjem vrpce danas, 10. studenoga 2020. godine zajednički smo otvorili pješačku Stazu jabuka na pulskom Pragrandeu. Čestitke Gimnaziji Pula na odlično osmišljenom i provedenom projektu "Pragrande- divlje srce grada". U suradnji s udrugama građana, mjesnim odborom, komunalnim poduzećem i Gradom Pula uredili su i označili pješačku stazu i tako utrli put vraćanju tog zapuštenog područja u živo tkivo grada.

Prisutnima su se  prigodnim riječima obratili dogradonačelnik Robert Cvek, ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić i predsjednica Zelene Istre Irena Burba. U ime projektnog tima Gimnazije Pula kojega čine Teodora Beletić, Karin Bolković i Željka Lakić okupljenima se obratila i profesorica Beletić rekavši kako im je bio cilj oživjeti zeleni dragulj u centru grada i pretvoriti Pragrande u centralni gradski park poput mnogih velikih gradova. „Na Pragrandeu već postoji urbani voćnjak jabuka, šljiva, oraha te smo uređenjem prigodno nazvane Staze jabuka započeli jednu dužu i lijepu priču koja će se, nadamo se, nastaviti uz potporu Mjesnog odbora Gregovice i Grada Pule“, zaključila je Beletić. Pojedinci i udruge koje su pomagale u projektu na dar su dobili torbe pune jabuka.


Školski projekt proveden je u sklopu projekta Zelene Istre "Znanje za održivo djelovanje" u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je osposobiti profesore i učenike znanjima i vještinama s područja održivog razvoja te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici. Ovaj školski projekt odličan je primjer očuvanja zelene infrastrukture u svrhu jačanja otpornosti na klimatske promjene u urbanim sredinama. Pogodnosti zelene infrastrukture obuhvaćaju bolju kakvoću zraka, ublažavanje urbanih toplinskih otoka, dodatna staništa za životinjski svijet i rekreacijski prostor. Pozivamo sve građanke i građane da prošetaju i posjete novootvorenu stazu i upoznaju se s divljom ljepotom Pragrandea!

 

Fotografije