• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena

25. 02. 2021.

Sudska borba protiv spaljivanja ugljena u Hrvatskoj

 

Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen (TE) Plomin 1.

Danas je na Upravnom sudu u Rijeci održano prvo ročište zbog TE Plomin 1, u postupku u kojem HEP ima status zainteresirane osobe te zajedno s Ministarstvom aktivno brani odluku o izdavanju okolišne dozvole koja bi i ubuduće omogućila spaljivanje ugljena.

Plomin 1 je termoelektrana na ugljen stara čak 50 godina kojoj je još 2018. istekla okolišna dozvola, a zatvorena je nakon velikog požara, nekoliko mjeseci prije isteka dozvole. Međutim, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole koju je Ministarstvo na kraju i izdalo. Kako u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš da bi se utvrdila prihvatljivost produljenja rada te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima, Zelena akcija i Zelena Istra tužile su Ministarstvo, tražeći poništenje izdane dozvole.

Porazno je da HEP i Vlada dugoročno i dalje računaju na ugljen kao važan energent. Još prije najmanje 10 godina svima je bilo jasno da era ugljena ubrzano dolazi kraju. Unatoč tome, sve su Vlade i  uprave HEP-a u tom periodu snažno zagovarale korištenje ugljena. To je rezultiralo aktualnom situacijom u kojoj Hrvatska nema plan stvarne i brze dekarbonizacije, nego u strateškim dokumentima pokušava što dulje nastaviti s postojećim modelom, a stvarnu promjenu odgađa za budućnost. Nevjerojatno je da s takvom energetskom politikom nastavljaju i dalje te da idućih 15 do 20 godina računaju na električnu energiju iz prastare termoelektrane Plomin 1. Nikakva planirana modernizacija neće eliminirati emisije stakleničkih plinova koji bi nastali ponovnim puštanjem u pogon ove TE.

Hrvatskoj je nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena, tj. od TE Plomin 1 treba potpuno odustati, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u idućih pet godina te hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima. Brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal – phase-out, tj. prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju TE na ugljen, a Austrija i Švedska su to napravile prošle godine, dok će u Portugalu posljednja TE na ugljen biti zatvorena ove godine. Sličnu odluku treba donijeti i RH te odlučno krenuti na put prestanka korištenja ugljena.

Fotografije

Prilozi