• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 07. 2021.

Održana prva edukativna radionica u Društvenom vrtu: dobrobiti kompostiranja i moć aromatičnih biljaka

Jučer je u Društvenom vrtu na Gregovici održana prva u nizu edukativnih radionica „Dobrobiti kompostiranja i moć aromatičnih biljaka”. Posjetitelji su mogli saznati osnovne informacije kako na jednostavan i praktičan način kompostirati kod kuće. Nina Brnić iz Zelene Istre  objasnila je koje su dobrobiti kompostiranja. Naime, kompostiranjem znatno smanjujemo količinu otpada koju proizvodimo u kućanstvu, u prosjeku oko 30%. Osim što smanjujemo svoje račune za otpad, pozitivno utječemo i na okoliš jer se pravilnim kompostiranjem ne stvara metan - vro štetan staklenički plin koji nastaje razgradnjom biootpada na odlagalištima i doprinosi klimatskim promjenama. Stvaramo i krajnji produkt - kompost pun hranjivih organskih spojeva koji poboljšavaju strukturu i mikrobiološku aktivnost u tlu, prozračuju ga, zadržavaju vlagu te poboljšavaju otpornost biljaka na nametnike i bolesti.

Irena Burba demonstrirala je na koji način slagati kompostnu hrpu miješajući mokre „zelene” sastojke bogate dušikom  i suhe „smeđe” sastojke bogate ugljikom, praktične trikove kako da nam nam kompostiranje postane svakodnevna navika te što učiniti ukoliko naiđemo na određene probleme u procesu kompostiranja.

Velik interes bio je i za predavanje Helene Matijaš koja je govorila o moći  aromatičnih biljaka u suzbijanju i prevenciji od bolesti i štetnika u organskom vrtu. Kadulja, kopriva, buhač, češnjak samo su neki od naših saveznika koji u kombinaciji s vodom, octom ili mlijekom postaju odlični repelenti protiv štetnika.

Na kraju radionice Dubravka Orlić iz  tvrtke „Svijet biljaka” predstavila je njihov rad. Naime ova lokalna tvrtka se  bavi kontroliranom ekološkom proizvodnjom sadnica ljekovitoga i aromatičnog bilja te preradom ljekovitog bilja metodama parne destilacije i ekstrakcije čija je osnovna upotreba u proizvodnji prirodnih aromaterapijskih i kozmetičkih proizvoda, za svoje inovacije dobili su i međunarodne nagrade. Posjetitelji su mogli saznati i puno zanimljivih informacija o vrstama ljekovitog bilja i njihovom uzgoju te o načinu upotrebe u svakodnevnom životu.

Prva radionica u Društvenom vrtu Gregovica organizirana je u suradnji Zelene Istre sa grupom akivista iz Pule "Neka otpad otpadne" koja sudjeluje u projektu „System:Reset” (ICEY – GND) kojeg Zelena akcija provodi s mrežom Young Friends of the Earth Europe.