• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

20. 07. 2021.

Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!

Zelena Istra u suradnji sa Zelenom Akcijom u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi/špina na glavnim trgovima kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.


Predstavnice Zelene Istre danas su uz javnu špinu u Parku grada Graza u Puli, tzv. “Špinu prijateljstva'', održale konferenciju za medije na kojoj su govorile o važnosti javnih izvora pitke vode s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca. Naime, i manjim prostornim intervencijama moguće je učiniti pitku vodu dostupnom na svim trgovima i tržnicama diljem Istre i Hrvatske.


Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna.


Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja. Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. “downcyclinga” i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje.


Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više. Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja.


Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novih, postavljanjem javnih česmi će se građani lakše prilagoditi visokim temperaturama.
Zelena Istra upozorava gradske vlasti kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi/špina na svim gradskim trgovima i ostalim frekventnim javnim prostorima u Puli (parkovima, rekreacijskim zonama, autobusnom i željezničkom kolodvoru i sl.) kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu i pitku vodu bez štetne ambalaže.


Također predlaže Gradu Puli, ali i ostalim jedinicama lokalne uprave nekoliko smjernica kako bi se populariziralo korištenje javnih špina:
- da se postojeće špine prigodno označe (npr. info-pločom) te prilagode i poprave, ukoliko je potrebno
- da se napravi još javnih špina/česmi npr. na Korzu, na Trgu kralja Tomislava, kod Arene itd.
- da se u suradnji s Turističkom zajednicom te informacije uključe na njihovu internetsku stranicu i u promo brošure kako bi turisti bili informirani o lokacijama javnih špina, te da ured TZ ima mogućnost prodaje trajnih boca s logom Grada ili nekom sličnom porukom
- da se pokrene javna kampanja za građane kako bi se potaklo korištenje javnih česmi/špina i trajnih boca koja bi uključivala dijeljenje trajnih boca s porukom ili logom Grada te info materijale