• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

03. 09. 2021.

Otvorena Radiona Re-Geppetto u Rojcu - prva popravljaona u Istri

Jučer je svečano otvorena Radiona Re-Geppetto - novi prostor u gradu u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu.


Prije otvaranja održala se cjelodnevna akcija uređenja murala i ulaza u Radionu gdje su vrijedne volonterke i volonteri pomogli u čišćenju, farbanju zidova, struganju i gletanju, a sve kako bi zajedno oplemenili novi prostor. Vizual murala osmislili su i oslikavaju mladi talentirani umjetnici Mateo Žufić i Katarina Memedović.


Na otvaranju je voditelj radione Marko Grbac Knapić predstavio koncept radione. Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu u radioni pronaći razne vrste alata koje se obično ne isplati kupovati. Svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora – voditelja radione koji može pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Dobrodošli su i volonteri koji posjeduju razne vještine poput električara, stolara, krojača i sl. koji su spremni svoje znanje jednom tjedno ili mjesečno prenijeti korisnicima putem “repair caffe” programa. Za sada je radno vrijeme ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati te utorkom od 12 do 20 sati.


Irena Burba je predstavila program Radione u sklopu kojeg građane  očekuju besplatne radionice vještina kao i razne javne akcije od bike/skate repair događaja do sajmova razmjene bez novaca. U planu su radionice izrade “shabby chic namještaja, kompostera, vertikalnog vrta, prirodne kozmetike zatim radionice sitotiska, šivanja i krpanja te ponovne uporabe otpada na kreativan način. Planiramo i brojne javne akcije uređenja okućnice Rojca te izrade opreme kao što su klupe, koševi za otpadi dr.

Osim promicanja održivih obrazaca potrošnje, ovakve „radione -popravljaone” nastoje izgraditi snažnije i otpornije zajednice. To su društveno uključiva mjesta, s volonterima i različitim korisnicima svih dobnih skupina koji međusobno dijele znanja i vještine, od šivanja do lemljenja. Kroz interakciju  između volontera i ljudi koji donose stvari kojima je potreban popravak, u proces se ugrađuje i obrazovanje. Popravak se uvijek obavlja zajedno s vlasnikom koji gleda i uči, jer je cilj osnažiti ljude da se osjećaju sigurnije u popravljanju vlastitih stvari.

Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije. Potrošački stil života navikao nas je da i kod kućanskih uređaja, namještaja i drugih predmeta više ni ne računamo na dugoročnost proizvoda već nakon prvog kvara ili oštećenja bacamo predmete koji postaju otpad. Cilj je osvijestiti građane da je za svaki proizvod utrošeno jako puno resursa, energije, rada i bacanje mora biti zadnja opcija.

Dodatne informacije o Radioni Re-Geppetto građani mogu naći na Facebook stranici te web stranici www.zelena-istra.hr.



Projekt "ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo" provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Fotografije