• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

29. 09. 2021.

Izrađen vertikalni vrt u sklopu Radione Re-Geppetto

Jučer je održana prva radionica vještina za građane u sklopu programa Radione Re-Geppetto - radionica izrade vertikalnog vrta. Na radionici su građani uz stručno vodstvo  izgradili jednu vertikalnu gredicu u dvorištu društvenog centra Rojc u Puli te u nju posadili razne vrste salata, blitvu, začinsko bilje, sukulente i cvijeće. Radionicu je vodila Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci, permakulturna dizajnerica te članica Tranzicijske inicijative Rijeka.

Od babilonskih visećih vrtova pa sve do današnjih biotekturnih građevina (op.a. biotektura je uvođenje živih ekosustava u postojeću arhitekturu) čovjek traži i primjenjuje rješenja kako bi približio biljke svome domu. Sve više ljudi živi u gradovima pa je i potreba za urbanom poljoprivredom i vrtlarstvom sve veća. U urbanim zonama vrtlariti se može unatoč onečišćenju s prometnica i iz industrijskih postrojenja. Prostora u gradu za uzgoj biljaka ima, betonskih, a i zemljanih površina. Vertikalni vrtovi idealno su rješenje za urbane vrtove, osim što štede prostor, mogu se napraviti od različitih već korištenih materijala te su vrlo pogodni za uzgoj biljaka na balkonima, terasama, dvorištima, vrtovima, u kućama i po fasadama. U njima se mogu uzgajati začinske, lisnate, plodovite te aromatske biljke plitkog korijena

Za izradu vertikalnog vrta  korištene su rabljene palete, stari tekstil  za sadne džepove, kamenčići za drenažu u sadnim džepovima, zemlja, kompost te sadnice. Interes građana za radionicu je bio jako velik, puno veći od  raspoloživih mjesta.  U sklopu programa Radione Re-Geppetto očekuje nas još sedam besplatnih radionica vještina za građane različite tematike, od radionice redizajna tekstila do radionice izrade shabby chic namještaja! Svakog  mjeseca će biti organizirana po jedna radionica vještina.

Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Stajališta izražena u objavi isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

Fotografije