• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 11. 2021.

Europski tjedan smanjenja nastanka otpada : KRUŽNE ZAJEDNICE I UMJETNOST

Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu. Stoga su aktivnosti ovogodišnjeg EWWR-a usmjerene prema poticanju na zajedničko djelovanje s ciljem sprječavanja proizvodnje otpada. Aktualna kriza dodatno je istaknula ulogu koju male zajednice mogu imati u prijelazu prema održivoj proizvodnji i potrošnji te potvrdila da sve udruge i nevladine organizacije, lokalne inicijative, ali i poduzeća, obrazovne ustanove i javna tijela, kao i pojedinci koji se zalažu za sprječavanje i smanjenje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje otpada trebaju biti uključeni u postizanje cilja „nula otpada“. U sklopu Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada Zelena Istra i Radiona Re-Geppetto  organiziraju različite radionice i događanja kako bi promovirali važnost kružnih zajednica i umjetnosti, koja pomaže kreirati i promovirati ideje koje promiču održivu i otpornu zajednicu.

23.11.2021 od 18:00 -20:00
Radionica redizajna tekstila s Ivanom Tomić
Naša poznata pulska dizajnerica Ivana Tomić održat će radionicu praktičnih vještina na kojoj će građani moći naučiti koristiti stari tekstil i preoblikovati ga u nešto novo. Ivana Tomić u svom radu naglasak stavlja na održivu modu i zero waste način krojenja i korištenja materijala te aktivno promiče principe održive mode. Zamolit ćemo sudionike da ponesu svoj omiljeni stari komad tekstila (traperice, majice itd.) kojeiće na radionici redizajnirati u novu torbu ili jastučnicu.
Broj mjesta je ograničen, prijave na ured@zelena-istra.hr


26.11.2021. od 17:00-19:00
Kreativna radionica s Mirnom Sišul
Radionica izrade nakita od otpadnog materijala. Mirna Sišul je slobodna umjetnica s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti. Već dvadeset i jednu godinu bavi se umjetnošću, Njezini radovi, koji se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta, objedinjuju različite umjetničke forme: slikarstvo, dizajn interijera, modni dizajn. U posljednje vrijeme radi s recikliranim materijalima i vodi  radionice za građane. Sav materijal na radionici je osiguran.
Broj mjesta je ograničen, prijave na ured@zelena-istra.hr


26.11. od 19:00 Otvaranje murala ispred Repair Cafea Re-Geppetto

Mladi umjetnici Mateo Žufić i Katarina Memedović finalizirali su svoj mural koji se nalazi ispred Radione Re-Geppetto kao promicanje 4R principa. Priča iza murala je zanimljiva jer se nadovezuje na priču o majstoru Geppettu  i Pinocchiu te predstavlja kita iz istoimene priče napravljenog u steam punk stilu s recikliranim elementima. Stvaranje murala je započelo akcijama zajednice s građanima te je nakon dva mjeseca rada završen i oplemenjuje prostor Radione.

25.11. u 17 h Radio debata na Radio Rojcu – „Angažirana umjetnost kao platforma za podizanje svijesti i zamišljanje održivije budućnosti“
Mnogi suvremeni umjetnici postali su klimatski aktivisti, koristeći svoj rad kao platformu za podizanje svijesti i zamišljanje održivije budućnosti.  Umjetnost može biti svjetionik nade, osvjetljavati put i tjerati nas na djelovanje. Psihologija koja stoji iza javnog angažmana sugerira da vizualni i drugi narativi kroz umjetnost pomažu ljudima da procesuiraju, internaliziraju i reagiraju na informacije učinkovitije od samih činjenica. Oblikujući svoja iskustva u priliku za emocionalnu povezanost, umjetnici čine kamen temeljac između gledatelja i puta prema održivijoj budućnosti... O ovoj temi govorit će:
Slavica Marin - konceptualna umjetnica koja se bavi temama ekologije, konzumerizma i nesklada između prirode i društva
Vedran Štimac- ilustrator, ulični umjetnik, aktivist
Boris Bare – ulični umjetnik, organizator Art parka u Zagrebu, autor murala „Daj ribi šansu” nastalog u suradnji s WWF Adria

 

Baza podataka o 10.695 prošlogodišnjih aktivnosti u 33 europske zemlje dostupna je na stranicama www.ewwr.eu


Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.
Ovaj događaj sufinanciran je u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije pod jednim od prioriteta - OTPAD.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u objavi isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.