• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

30. 11. 2021.

Kreativnim radionicama, radio debatom i otvaranjem murala obilježen Europski tjedan smanjenja nastanka otpada u Puli

Od 20. do 28. studenog u brojnim se europskim zemlja obilježava Europski tjedan za smanjenje otpada. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada bila je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu. Tim povodom Zelena Istra i Radiona Re-Geppetto organizirali su različite radionice i događanja kako bi promovirali važnost kružnih zajednica i umjetnosti, koja pomaže kreirati i promovirati ideje koje promiču održivu i otpornu zajednicu.


Tjedan je započeo kreativnom radionicom redizajna tekstila s Ivanom Tomić. Naša poznata pulska dizajnerica Ivana Tomić održala je radionicu praktičnih vještina na kojoj su građani mogli naučiti koristiti stari tekstil i preoblikovati ga u nešto novo. U odličnoj atmosferi uz puno mašte i kreativnosti polaznici su napravili prekrasne torbe i jastučnice. Ivana Tomić u svom radu i inače naglasak stavlja na održivu modu i zero waste način krojenja i korištenja materijala te aktivno promiče principe održive mode.


U suradnji s Radio Rojcem održana je i radio debata „Angažirana umjetnost kao platforma za podizanje svijesti i zamišljanje održivije budućnosti“ u kojoj su gostovali Slavica Marin konceptulana umjetnica koja se bavi temama ekologije i konzumerizmate i Vedran Štimac - ilustrator, ulični umjetnik i aktivist. Zaključeno je da ekološko pitanje i klimatske promjene određuju mnoge umjetničke aktivnosti, a umjetnici koriste svoj rad rad kao platformu za podizanje svijesti i zamišljanje održivije budućnosti.


Mjesto više tražilo se i za kreativnu radionicu izrade nakita od otpadnog  materijala s poznatom akademskom slikaricom Mirnom Sišul.  Njezini radovi, koji se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta, objedinjuju različite umjetničke forme: slikarstvo, dizajn interijera, modni dizajn. Na radionici je bilo je jako zabavno i kreativno i svi polaznici sada imaju  predivnu ogrlicu za uspomenu s prepoznatljivim uzorcima i zanimljivim detaljima kao što su plastične žličice, lego kockice, elektronički dijelovi i sl.

Nakon radionice svečano smo otvorili i  mural ispred Repair Cafea Re-Geppetto kojeg su izradili mladi pulski umjetnici Mateo Žufić i Katarina Memedović.  Mural je zanimljiva jer se nadovezuje na priču o majstoru Geppettu i Pinocchiu te predstavlja kita iz istoimene priče napravljenog u steam punk stilu s recikliranim elementima koji promiču 4R principe.  Stvaranje murala je započelo akcijama zajednice s građanima te je nakon dva mjeseca rada završen i oplemenjuje prostor Radione.
U sklopu trinaestog izdanja Europskog  tjedna smanjenja nastanka otpada održano je preko 12.400 akcija povezanih sa smanjenjem nastanka otpada, ponovne uporabe, recikliranja i akcija čišćenja u preko 30 europskih zemalja. U Hrvatskoj je EWWR tjedan obilježen u Puli, Tisnom, Rijeci i Zagrebu.


Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Stajališta izražena u objavi isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj događaj sufinanciran je u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije pod jednim od prioriteta – OTPAD.