• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 12. 2021.

Kreativno i informativno na predavanju o zero waste načinu života i zelenim blagdanima

U srijedu, 15. prosinca, u Srpskom kulturnom centru u Puli održano je predavanje i radionica  „Zero waste način života i zeleni blagdani” koju je organizirao Grad Pula, a provela Udruga Zelena Istra.

Na predavanju su građani mogli saznati kako stvarati manje otpada u blagdansko vrijeme, ali i u svakodnevnom životu. Od smanjenja nastanka otpada u kupovini, kuhinji, kupaonici i garderobi do  osnovnih informacija o kompostiranju, sustavu odvojenog prikupljanja otpada u Puli do informacija o opasnim vrstama otpada i radu reciklažnog dvorišta. Građani su se informirali i o Nacrt prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule-Pola koja je na javnom savjetovanju do 9. siječnja 2022. Predavanje su vodile Irena Burba i Nina Brnić iz Zelene Istre, a nakon predavanja slijedila je praktična radionica izrade kutija i vrećica za poklone od otpadnih materijala koju su vodile Andrea Ivančić i Lana Juršić iz inicijative Neka otpad otpadne.

Za građane koji nisu mogli prisustvovati uživo, organiziramo i online predavanje i radionicu koje će se održati u utorak, 21. prosinca 2021, od 18:00 sati na platformi ZOOM. Link za online predavanje potražite na internetskoj stranici i Facebooku Zelene Istre.

Blagdani su vrijeme u kojem se opuštamo i družimo s obitelji i prijateljima, ali i razdoblje u kojem više kupujemo, više jedemo, više trošimo, a samim time stvaramo i više otpada. Na predavanju smo opisali načine kako blagdane možemo učiniti održivijima, a da se ne odreknemo poklona, ukrasa, fine hrane i svečane atmosfere.

Mnogima od nas blagdansko ozračje započinje ukrašavanjem božićnog drvca, ali često nam se nameće dilema koju vrstu drvca odabrati da bi negativan utjecaj na okoliš bio što manji. Umjetno drvce, iako naoko „spašava” pravo stablo, ustvari ima puno veći ugljični otisak jer se njegovom proizvodnjom i distribucijom stvara velika količina stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene. Nakon što ga prestanemo koristiti, nemoguće ga je reciklirati jer se sastoji od različitih materijala (uglavnom plastike i metala) i završava na odlagalištima otpada. No, ukoliko ga koristimo barem 10 godina njegov negativni učinak se smanjuje.  Nasuprot tome, pravi bor, jela ili smreka koji se uzgajaju za tu svrhu za vrijeme svog životnog vijeka apsorbiraju štetni ugljikov dioksid, a još je važnije da kupnjom takvog drvca potičemo uzgajivače da svoje zemljište kontinuirano pošumljavaju, a upravo su šume naš najveći saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Obje opcije imaju svoje prednosti i mane, a uvijek možemo izabrati i trajnu sadnicu koju ćemo naknadno posaditi.

Kupnja božićnih poklona također može biti zelenija. Umjesto materijalnih poklona svojim najdražima možemo pokloniti doživljaj: odlazak u kino ili kazalište, ulaznice za zabavni park ili uslugu: masažu, manikuru, odlazak frizeru i sl. Na taj način, osim što imaju manji ugljični otisak, naši pokloni pomažu i lokalnu ekonomiju i oživljavaju zajednicu u kojoj živimo. Zanimljiv je poklon i bon koji možemo sami izraditi i u kojem poklanjamo svoje vrijeme i vještine, npr. kupon kojim nudimo nekoliko sati čuvanja djece svojim prijateljima ili bon za sitne kućanske popravke. Poklon možemo napraviti i sami i upakirati ga u ambalažu koju već imamo i koju ćemo ponovno upotrijebiti – jednostavne kozmetičke proizvode, domaće kekse i kolače i sl. Ako se ipak odlučimo za kupovinu poklona, možemo odabrati neki ekološki proizvod lokalnog OPG-a, rad lokalnih dizajnera i umjetnika ili poklon kojim ćemo nekome pomoći da živi održivije, npr. bocu za višekratnu upotrebu ili kutiju za marendu.

I ukrase za naš dom možemo izraditi sami: od grančica, šišarki, sušenih naranča i sl., a možemo iskoristiti i otpadne materijale koje uvijek imamo kod kuće: staklenke, stare žarulje, rolice od toaletnog papira i sl.

Edukacija i informiranje jedna je od važnijih koraka prema ostvarenju održivijeg gospodarenja otpadom. Jedan od zanimljivih prijedloga  u Nacrtu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada  je i stavka u kojoj građani koji su sudjelovali na edukacijama o održivom gospodarenju otpadom  dobivaju popust na svom mjesečnom računu.

 

 

                               

 

 

 

 

 

Fotografije