• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

18. 02. 2022.

Stručno i zanimljivo na radionici prirodne kozmetike u Radioni Re-Geppetto

U četvrtak 17.02.2022. održana je još jedna radionica vještina u Radioni Re-Geppetto – radionica izrade prirodne kozmetike.  Radionicu je vodila Marija Kolarović iz Udruge Verbena. Interes za ovu radionicu bio je toliko velik da su se već prvog dana gotovo sva mjesta popunila.
Da prirodna kozmetika nije šala mogli su se uvjeriti polaznici koji su naučili koliko je važno pristupiti izradi kozmetike s pažnjom, znanjem i stručnom podrškom. Saznali su i puno detalja o osnovnim sastojcima, priboru i opremi koja se koristi za izradu prirodnih pripravaka. U praktičnom dijelu izrađivao se zeleni tonik za hidrataciju, bijela maska, balzam za usne i uljni serum  od raznih hidrolata, eteričnih ulja, macerata, pčelinjeg voska i drugih prirpavaka.  Polaznici su uz skripte kući ponijeli i navedene pripravke.
Važnost preciznih mjera, postupaka, poznavanja sastojaka kao i potencijalnih alergijskih reakcija su izrazito važni. Iako nam se čini da sve što je „prirodno” ne može štetiti našem organizmu ipak treba biti pažljiv jer se radi o kemijskim postupcima i određene supstance mogu izazvati određene alergijske reakcije ili jednostavno ne odgovaraju određenom tipu kože.
I prema velikom interesu možemo vidjeti da su građani i te kako zainteresirani za ovu temu, da se sve više okreću prirodi i prirodnim sastojcima te da je trend „nula otpada” sve prisutniji u svakodnevnom životu. Na radionici su većinom prisustvovale žene, ali predavanje je pratilo i nekoliko muškaraca te dva učenika osmog razreda.  
Vlastitom izradom prirodne kozmetike doprinosimo „zero waste” načinu života. Okruženi smo svakojakim štetnim kozmetičkim proizvodima pakiranima u plastičnu ambalažu. Često sadrže kemijske sastojke štetne za ljude, životinje i okoliš. Na predavanju smo se dotakli i teme „green washinga” i važnosti čitanja sastava proizvoda jer razni brendovi često stavljaju etikete „bio” i „eko” iako se ne radi o zaista prirodnim i organskim sastojcima već o marketingu. Primjerice samo je jedan sastojak organski, ali proizvod svejedno sadrži štetne sastojke poput parabena ili aluminija ili je etiketa takva jer je proizvod pakiran u ambalaži od reciklirane plastike.

U Radioni Re-Geppetto očekuje nas još radionica vještina kao što je radionica izrade chabby chic namještaja,  radionica izrade kućnog kompostera, radionica oslikavanja skate daski i sl.
Pratite stranice Zelene Istre i Radione Re-Geppetto za više informacija!

Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Stajališta izražena u objavi isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.