• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

04. 04. 2022.

Traži se Klimatski prvak Jugoistočne Europe

Provodite li projekt zaštite klime u području dekarbonizacije, kružnog gospodarstva, biološke raznolikosti i zaštite prirode, održive poljoprivrede ili smanjenja zagađenja na području Jugoistočne Europe? Prijavite svoj projekt na javni poziv za primjere dobre prakse u okviru EUKI (Europska klimatska inicijativa) projekta “Klimatski mostovi” do 30. lipnja 2022. i postanite prvi Klimatski prvak Jugoistočne Europe (SEE’s Climate Champion).

Suradnja među različitim regionalnim organizacijama nije ništa novo na području Jugoistočne Europe. Međutim, za postizanje učinkovite klimatske politike na prekograničnoj razini partnerstva se moraju osnažiti i postati brojnija. Projekt “Klimatski mostovi” želi pokazati koliko se na ovoj temi već radi i široj javnosti predstaviti brojne primjere zaštite klime u području regije. Klimatske promjene ne zaustavljaju se na granicama, stoga je potrebno prekogranično razmjenjivati ideje i iskustva kako bi se ublažili njihovi učinci i unaprijedio prijelaz prema održivosti.

"Ovim pozivom za primjere dobre prakse želimo motivirati ljude koji su uključeni u klimatsku akciju na području regije da podijele svoje uspješne projekte s našom transnacionalnom zajednicom", objašnjava Paula Duske, voditeljica projekta u CIPRA International Labu. Irena Burba iz Udruge Zelena Istra dodaje: "Vjerujemo da ćemo, kada postane vidljivo koliko se ljudi već bori za isti cilj, potaknuti i druge na umrežavanje i jačanje prekogranične suradnje, na isti način kao što smo se mi povezali kroz ovaj projekt."

Želite li postati prvi Klimatski prvak u regiji? Sudjelovanje u natjecanju je jednostavno. Prijaviti se mogu organizacije civilnog društva, javne ustanove, instituti, općine, pojedinci ili tvrtke koji su proveli ili provode projekt vezan uz klimu ili održivost u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji ili Albaniji. Prijave se mogu podnijeti putem internetskog obrasca na mrežnoj stranici projekta Climate Bridges www.climate-bridges.com do 30. lipnja 2022. Međunarodni žiri, sastavljen od predstavnika organizacija iz Alpske regije i regije Jugoistočne Europe u rujnu će dodijeliti nagrade za najbolje projekte u pet kategorija (dekarbonizacija, kružno gospodarstvo, bioraznolikost i zaštita prirode, održiva poljoprivreda i smanjenje zagađenja). Osim promocije nagrađenih projekata, mogućnosti umrežavanja i prekogranične razmjene znanja, pobjednici će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade “Klimatski prvak Jugoistočne Europe” održat će se u studenom 2022. godine u Sarajevu. Svi kandidati bit će pozvani na manifestaciju na kojoj će imati priliku i sudjelovati na radionicama i treninzima iz područja borbe protiv klimatskih promjena.

Dodatne informacije:
Irena Burba, Udruga Zelena Istra, koordinatorica projekta, +385 99 705 82 10, irena.burba@zelena-istra.hr
Paula Duske, CIPRA International Lab, voditeljica projekta, +423 237 53 16, paula.duske@cipra.org  
Jakob Dietachmair, CIPRA International Lab, zamjenik direktora, +423 237 53 06, jakob.dietachmair@cipra.org  

O projektu "Klimatski mostovi"
Projektom se jača suradnja na području transnacionalne zaštite klime na zapadnom Balkanu, od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine do Albanije. Zajedno s drugim nevladinim organizacijama, CIPRA Lab uspostavlja mrežnu platformu u tu svrhu. Partneri na projektu su Urban Research Institute (URI) iz Albanije, Centar za energetiku, okoliš i resurse (CENER 21) iz Bosne I Hercegovine i Udruga Zelena Istra iz Hrvatske. Projekt financira Europska klimatska inicijativa (EUKI) i njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i klimatske politike (BMWK).