• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Nina Brnić

23. 05. 2022.

Doniraj višekratne menstrualne proizvode za Ukrajinu!

Povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, Zelena Istra, Zelena akcija i PaRiter vas pozivaju na solidarnost sa ženama u Ukrajini.

Od ponedjeljka 23. svibnja do petka 3. lipnja od 8 do 16 sati prikupljat ćemo donacije višekratnih menstrualnih proizvoda (menstrualna čašica, platneni ulošci, upijajuće gaćice) koje možete dostaviti u Zelenu Istru, Društveni centar Rojc, Gajeva 3, 3. kat.

Zašto se skupljaju donacije?

Ženama u Ukrajini domovi su ugroženi zbog rata, poslovi kojima su se bavile više ne postoje, a financijska pomoć im je ograničena. Čak i ako neke imaju nešto ušteđevine, lanci opskrbe su prekinuti te je došlo do nestašice najosnovnijih proizvoda, uključujući menstrualne proizvode. O dostupnosti tih proizvoda ovisi više od polovice stanovništva! Pristup ulošcima i tamponima sve je manji, a žene o eventualnoj humanitarnoj pomoći ovise svaki mjesec. Od naših ukrajinskih partnera, Zero Waste Lviv, saznali smo da je takva neizvjesnost realnost mnogih Ukrajinki koje su ili raseljene ili čuvaju svoje domove.

Zato u sklopu Tjedna menstrualnog siromaštva pozivamo na solidarnost i donacije u obliku višekratnih menstrualnih proizvoda!

Kako možete podržati?

Možete kupiti bilo koji višekratni menstrualni proizvod (menstrualne čašice, perivi ulošci, upijajuće gaćice) te nam ga osobno donijeti u tijeku radnog vremena, od 8 do 16h, u Zelenu Istru, Društveni centar Rojc, Gajeva 3 (3. kat desno, 3. vrata desno, južno krilo) ili izvan radnog vremena prema dogovoru putem e-maila: ured@zelena-istra.hr.

Zašto prikupljamo isključivo višekratne proivode?

    • jer je održavanje higijene i higijensko pranje menstrualnih proizvoda u Lavovu i dalje moguće,
    • jer su i žene žrtve rata te kraj krize čekaju bez ikakvih financijskih prihoda, a višekratni proizvodi predstavljaju dugoročno rješenje za uštedu,
    • jer proizvodi za menstrualnu higijenu polako nestaju na zalihama u Lavovu gdje se trenutno nalazi velik broj izbjeglica te je broj ljudi koji trenutno boravi u gradu čak 3 puta veći, a broj menstrualnih proizvoda je ograničen te ih nema u trgovinama,
    • zato što proizvodi za menstrualnu higijenu nisu među prioritetnim proizvodima koji se uvoze iz inozemstva.
      
Što nakon prikupljanja donacija?

Nakon što prikupimo donacije menstrualnih proizvoda, poslat ćemo ih u Lavov našim partnerima iz organizacije Zero Waste Lviv koji će provesti daljnju distribuciju tih proizvoda te organizirati informativne radionice o načinu korištenja tih proizvoda. Ako se nalazite u Zagrebu ili u Rijeci, višekratne menstrualne proizvode možete donirati udruzi Zelena akcija u Zagrebu ili udruzi PaRiter u Rijeci.