• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

07. 06. 2022.

Izložba fotografija "Lungomare: Dio kolektivne memorije i osjećaja pripadnosti gradu"

    Udruga Zelena Istra i Inicijativa građana za Referendum za Lungomare pozivaju vas na otvorenje izložbe obiteljskih fotografija Puljana vezanih uz memorije s Lungomara, ovog petka, 10. lipnja, u 10:30 sati na Narodnom trgu u Puli (Tržnica - kod fontane). Postav obuhvaća izbor od 20 fotografija naših sugrađana iz prošlog i ovog stoljeća, a koji su na području Lungomarea provodili ili još uvijek provode slobodno vrijeme.

    Malo je mjesta u gradu koja čuvaju njegov duh te su dio kolektivne memorije i temelj osjećaja pripadnosti. Jedno od njih je upravo naš Lungomare. Značaj te zelene šetnice uz more prepoznaju svi stanovnici ovog grada, a njihove su fotografije svojevrsni spomenari, čuvari memorije. Po drugi put će se na jednom mjestu prikazati obiteljske fotografije Puljana snimljene na potezu Valkana do Valsalina. Lungomare je mjesto gdje svi svakodnevno provodimo vrijeme, od najmlađih do najstarijih, i želimo da takav i ostane. Zelen, naš i dostupan svima.
    Povod izložbi je manje poetičan - Grad Pula pretvorio je šumu, kamenolom i pašnjak u građevinsko zemljište tako da našoj jedinoj zelenoj šetnici uz more prijeti uništenje, izgradnja i betonifikacija. Privatna, naravno.
    Izložbom želimo ukazati na značaj koji Valkane i Lungomare imaju za mnoge generacije Puljana. Također, njome potičemo javnu raspravu o neprimjerenosti lokacije za trenutno planiranu, ali i svaku buduću namjeru izgradnje, te uključiti u odlučivanje putem referenduma one koji na to imaju najviše prava – građane.

    Želimo da nas se pita za Lungomare!

 


Program otvorenja:

10:30 – zbor Praksa
10:45 - otvorenje izložbe

    Građani su svojim fotografijama poručili što im Lungomare znači - što ono znači za povijest i budućnost ovog grada!

    Od utorka, 7. lipnja, do subote, 11. lipnja, digitalnu izložbu svih fotografija možete svakodnevno pogledati u prizemlju gradske tržnice i na glavnom ulazu DC-a Rojc.


 #štotebiznačilungomare #zalazak #šetnja #druženje #ekipa #prvipoljubac #slikesvjenčanja #prvokupanje  #gitaraipjesma #sport #rekreacija #slobodanprostor #besplatanprostor #priroda #javnodobro #šumakojusamsadila #tradicija #fešta #tarzanica #grote #kodspomenika #gortanova #mornar