• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 11. 2022.

Hrvatski tjedan održive mode - TiDam-Tidaš sajam razmjene

Okolišne organizacije od Zagreba do Splita pozivaju građane i građanke da se pridruže “Hrvatskom tjednu održive mode” koji će održati od 21. do 27. studenog na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Tim povodom Zelena Istra organizira Sajam razmjene TiDam – TiDaš koji će se održati u utorak, 22. studenog od 17 do 19,30 sati u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc.

Povod organizaciji ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka” kojeg se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.

“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada.

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su sajmovi razmjene odjeće koje će se, uz Pulu, odvijati i na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu i Splitu, u različitim terminima tijekom tjedna.

Sajmovi razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

Kako se možete uključiti? Broj mjesta na sajmu nije ograničen, ali radi logističke pripreme, poželjno je prijaviti sudjelovanje na mail: ured@zelena-istra.hr.

“Hrvatski tjedan održive mode” održava se u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada, a organiziraju ga Zelena Istra, Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Sunce - Split i Udruga Eko Pan.