• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

21. 11. 2022.

Komposta nikad dosta - Poziv na besplatnu radionicu kompostiranja i izrade termalne kompostne hrpe u Društvenom vrtu na Gregovici

Oduvijek se pitaš kako priroda kompostira? Što se može, a što ne može kompostirati? Smrdi li kompost? Zašto je kompostiranje važno? Kako da kompostiram i kako da poboljšam kvalitetu i zdravlje tla? Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, požuri i prijavi se na radionicu kompostiranja koja se održava u petak, 25. studenog 2022., 13-16 sati u Društvenom vrtu na Gregovici! Radionicu vodi Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica i voditeljica obrta specijaliziranog za permakulturnu edukaciju i regenerativnu poljoprivredu. Na radionici možeš sudjelovati besplatno, a do maksimalnog broja sudionika ostala su još tri mjesta. Za sudjelovanje će biti odabrane osobe koje budu najbrže te u prijavi naznače da su spremne za trajniji volonterski angažman u pulskom Društvenom vrtu.

Na radionici ćeš naučiti sve o kompostiranju, prirodnom procesu razgradnje biootpada koji se događa sam od sebe svuda oko nas. Upoznat ćeš se s procesom biološke razgradnje i različitim materijalima koji se mogu kompostirati, imat ćeš priliku vidjeti praktičnu demonstraciju procesa kompostiranja u posudi te sudjelovati u izradi prve termalne kompostne hrpe u Društvenom vrtu! Termalne kompostne hrpe omogućavaju nam da u što kraćem roku dobijemo kompost kojeg još nazivaju crnim zlatom za tlo.

Na radionicu se možeš prijaviti putem maila najkasnije do četvrtka u 15 sati na ured@zelena-istra.hr.

U mailu obavezno navedi sljedeće podatke:
- ime i prezime
- broj telefona

Napomena:

Za radionicu je potrebno toplo se obući, planirati nošenje odgovarajuće obuće (npr. gumene čizme) te ponijeti jedan par čvršćih gumenih rukavica, dok će vrtlarske rukavice biti na raspolaganju onima koji budu htjeli.

Radionica je primarno namijenjena jačanju kapaciteta upravitelja Društvenog vrta te sadašnjih volontera za permakulturnu sadnju i praksu u Društvenom vrtu. Iz tog je razloga sedam mjesta na radionici već rezervirano, dok je za buduće volontere dostupno još tri mjesta. Volontiranje u vrtu odvija se prema dogovoru i tvojim mogućnostima!

U slučaju kiše radionica se odgađa te ćemo te u tom slučaju kontaktirati putem telefona u petak ujutro.

Radionica se odvija u sklopu projektaZa(VRT)imo za inkluziju zajedno!”.

Više o kompostiranju:

Oponašanjem prirodnih procesa razgradnje kompostiranje pretvara organske otpatke u visokovrijedan resurs za uzgoj biljaka! Bez komposta nema zdravog vrta. Povećanje biološke aktivnosti i organske tvari u tlu kroz primjenu mikrobiološki cjelovitog komosta važno je za povećanje stopa humizacije, dostupnosti biljnih hraniva, kapaciteta retencije vode u tlu, stvaranje strukturnih agregata i povoljnih vodozračnih odnosa te sprečavanje erozije i ispiranja hraniva. Stoga vrtlari kažu: “Komposta nikad dosta”!

Više o Cvijeti Biščević:

Od 2012. istražuje rješenja koja mogu regenerirati tlo, unaprijediti vodne resurse, pospješiti bioraznolikost i povećati otpornost agroekosustava na ekstremne vremenske pojave. Sudjeluje u javnom zagovaranju urbane poljoprivrede i pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a poseban interes razvija prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim alatima za biološku obradu organskog otpada i obnovu degradiranog poljoprivrednog zemljišta. Kroz predavanja, radionice, dizajniranje i savjetovanje nastoji prenijeti entuzijazam za regeneraciju tla kao ključnog alata za unapređenje prehrambenog sustava.


Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt "Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!" je podržan sa € 90.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.


#fondzaaktivnograđanstvohrvatska #acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti #društvenivrtnagregovici #edukacija #radionica #kompostiranje #permakultura #volonteri