• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

28. 11. 2022.

Započeo novi projekt “Communities Go Circular - Cirkularne zajednice”

U srijedu, 23. studenog u Zagrebu je održana radionica jačanja kapaciteta organizacija koje rade na temama reuse i repair. Ovaj događaj prva je aktivnost novog projekta pod nazivom „Communities Go Circular” koji se provodi u okviru EU programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Fokus projekta je na ponovnoj uporabi i smanjenju nastanka otpada (REDUCE, REPAIR, REUSE).


Nositelj projekta je Zelena Istra, a partneri Zelena akcija (Zero Waste Croatia), Ekologi brez meja (Zero Waste Slovenija), KNOF i Zero Waste Italy. Kroz ovaj projekt osigurat ćemo edukaciju na temu Repair&Reuse, potaknuti otvaranje novih Repair&Reuse centara, osigurati održivost postojećih repair cafea kao što je Radiona Re-Geppetto, umrežavanje organizacija koje se bave ovim temama, potaknuti promjene u pogledu sustava gospodarenja otpadom te doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.


Glavni cilj projekta “Communities Go Circular” jest uključiti građane u oblikovanje zero waste zajednica usmjerenih na sprječavanje proizvodnje otpada, smanjenje emisija stakleničkih plinova i doprinos ublažavanju klimatskih promjena.

Predviđeno je izravno sudjelovanje 1058 građana i 61 OCD-a te 115 donositelja odluka. Kako bismo postigli cilj projekta, provest ćemo 26 radionica za građane, 5 radionica/edukacija za donositelje odluka i dionike; 2 seminara za OCD; 4 međunarodne konferencije u Puli, Krškom, Ljubljani i Toskani te niz zagovaračkih aktivnosti.
Projekt je započeo 1.11.2022. te će trajati do 1.11.2024.

U sklopu dvodnevnog događanja u Zagrebu održan je i “kick off” sastanak projektnih partnera. Na sastanku su se partneri pobliže upoznali sa aktivnostima u projektu i vremenskim planom za provedbu aktivnosti. Također, raspravljene su administrativne i financijske obaveze te komunikacijski plan za provedbu projekta. Ovaj je sastanak bio veoma koristan te će se organizacije sada posvetiti pripremi i provedbi zacrtanih aktivnosti na temu ponovne uporabe i smanjenja nastanka otpada.


Više o projektu ‘Communities go circular’ pročitajte ovdje: https://www.zelena-istra.hr/hr/articles/aktualni-projekti/901/communities-go-circular/

#otpd #repair #reuse #reduce #radionaregeppetto

 

Projekt “Communities go circular” financira Europska unija, u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV).

Financira Europska unija. Izražena stajališta i mišljenja, međutim, odražavaju samo stajališta i miš-
ljenja autora i ne predstavljaju nužno ona Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazova-
nje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima niti Europska unija niti EACEA.

Fotografije