• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

28. 11. 2022.

Radna grupa za civilni nadzor o kršenju Dozvole za gospodarenje otpadom ŽCGO Kaštijun

Radna grupa za civilni nadzor je u ime zabrinutih građana koji žive u okolici Kaštijuna putem Zelene Istre poslala prijavu Inspekciji zaštite okoliša za kršenje Dozvole za gospodarenje otpadom ŽCGO Kaštijun.
📌 U sklopu centra, na parceli iza starog Kaštijuna nalaze se tone i tone otpada koji nije ni SRF, ni otpad koji može ići na reaktorsku plohu, opet na vodopropusnoj podlozi - odmah do poljoprivrednih parcela, čije proizvode kupujemo i konzumiramo.
📌 Iz uprave su nam potvrdili mailom da „Unutar lokacije ŽCGO Kaštijun, osim goriva iz otpada u balama nalaze se i metanogene frakcije te frakcija nečistih željeznih metala (obje nastale obradom miješanog komunalnog otpada u MBO postrojenju). Za predmetne frakcije objavljeni su javni natječaji. Za nečistu frakciju neželjeznih metala sklopljen je ugovor po provedenom javnom natječaju, a čije je preuzimanje započelo. Za nečistu frakciju željeznih metala u ponovljenim postupcima javnog natječaja nije bilo zainteresiranih. U tijeku je priprema za novi postupak javnog natječaja.”
📌 Problem na koji želimo ukazati je da je to očito kršenje Dozvole za gospodarenje otpadom za ŽCGO Kaštijun od 1.03.2018. godine. Točnije, na 69. str. Dozvole nalazi se tablica u kojoj je navedeno da se takva vrsta otpada odlaže u rolo kontejnerima unutar MBO postrojenja. Naveden je i broj i količine. Tako se za metanogenu frakciju (šifra 19 05 01) predviđa 3 rolo kontejnera za ukupno 6 tona otpada. Za metalnu frakciju 2 rolo kontejnera (šifre: 19 12 02; 19 12 03) za ukupno 9 tona te vrste otpada.
📌Stoga su građani s pravom zabrinuti što se ova vrsta otpada našla na otvorenoj plohi suprotno zadanim postupcima navedenim u Dozvoli za gospodarenjem otpadom. Nakon svih havarija i problema s neugodnim mirisima, periodima povećanih emisija lebdećih čestca i svih drugih problema, građani s razlogom gube povjerenje jer centar očito ne radi u skladu s dozvolama. Ovog ožujka predviđena je revizija Dozvole za gospodarenje otpadom za ŽCGO Kaštijun.
#kaštijun #civilninadzor #sudjelovanjejavnosti #zabirnutigrađani Čist zrak duga ljubav