• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Ivan

09. 12. 2022.

Povjerenik za informiranje u nadzoru: Zašto Ministarstvo mora opstruira javnu raspravu o novom Zakonu o pomorskom dobru?

 

Zelena Istra uputila je predstavku Povjereniku za informiranje jer Ministarstvo mora nije omogućilo komentiranje pojedinih članaka tijekom javnog savjetovanja o novom Zakonu o pomorskom dobru. Ova mogućnost dostupna je u okviru drugih savjetovanja koje Ministarstvo trenutno provodi te je uobičajena na državnom portalu za javna savjetovanja. Temeljem predstavke, Povjerenik je zatražio očitovanje od Ministarstva. Primjedbe su mu dostavili i drugi korisnici portala e-Savjetovanja. Sporno savjetovanje traje još samo osam dana, do 17. prosinca 2022.

 

Privatizacija, preizgrađenost i nasipavanje pomorskog dobra – sve to možemo očekivati usvoji li se prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je trenutno na javnom savjetovanju! Kako bi ovo spriječile, brojne udruge i građani diljem Hrvatske uključili su se u savjetovanje, bez obzira na tehničke poteškoće.  

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture od samog početka savjetovanja opstruira sudjelovanje javnosti! Unatoč obećanjima danim civilnom društvu, ono nije omogućilo komentiranje pojedinih članaka predloženog Zakona, iako se radi o mogućnosti uobičajenoj na portalu e-Savjetovanja. 

- Ironično, Ministarstvo trenutno provodi druga savjetovanja u okviru kojih je moguće komentirati pojedine članke! I u recentnim savjetovanjima u nadležnosti Ministarstva postojala je ova mogućnost. Civilno društvo zato od Ministarstva traži ponavljanje javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana, uz mogućnost komentiranja pojedinih članaka tijekom cijelog savjetovanja – ističe Irena Burba, predsjednica udruge Zelena Istra. 

Zelena Istra pridružila se kritičarima prijedloga Zakona jer se njime omogućava isključenje građana iz korištenja te naplata korištenja pomorskog dobra, koje je javno dobro opće uporabe. Posljedica predloženog Zakona mogla bi biti i nepovratna šteta morskom okolišu i krajobrazu kroz intenziviranje trendova preizgrađenosti i nasipavanja pomorskog dobra i obale. Predstavku i zahtjeve civilnog društva Zelena Istra dostavila je Povjereniku s ciljem provedbe savjetovanja u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. 

- Ministarstvo je tehničke nepravilnosti trebalo odmah ispraviti, a budući da nije, savjetovanje se ne provodi u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. S obzirom na značaj ovog zakonskog prijedloga te opravdan interes i zabrinutost javnosti, očekujemo da će Povjerenik u nadzoru nad provedbom Zakona o pravu na pristup informacijama iskoristiti ovlasti koje ima na raspolaganju kako bi podržao zahtjeve civilnog društva – kaže Dunja Mickov koja je ispred Zelene Istre dostavila predstavku Povjereniku.

 

 

 

Projekt SEAS provodi se uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova, nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su WWF Adria,  Udruga Zelena Istra, Urbanex d.o.o. i University of South-Eastern Norway (USN).

Fotografije

Prilozi