• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

18. 01. 2023.

Pula Herculanea i Zelena Istra pokreću projekt besplatnih edukacija za sve građane u Radioni Re-Geppetto

Pula Herculanea uz podršku Grada Pule potpisala je ugovor o suradnji s udrugom Zelena Istra, kao jednom od vodećih organizacija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj s iskustvom rada tijekom više od 20 godina. Ovim projektom podržan je i rad Radione Re-Geppetto u Društveno centru Rojc.  Radiona je opremljen prostor u kojem građani svakodnevno mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu, a kojim upravlja Savez udruga Rojca i Zelena Istra.


U sklopu suradnje provest će se niz edukativnih aktivnosti, među kojima je i 12 radionica na razne teme poput ponovne uporabe, popravaka kućanskih aparata, upcycling, kućno kompostiranje i druge relevantne teme. Uz navedene radionice, koje će biti otvorene za sve zainteresirane građane, suradnjom je predviđeno i održavanje serije predavanja o pravilnom postupanju s otpadom. Kako bi se dodatno potaknulo same korisnike usluga Pula Herculanee na pohađanje spomenutih edukativnih radionica i predavanja, iz gradske komunalne tvrtke ističu kako će polaznici imati priliku ostvariti dodatne popuste na redovne usluge Herculanee.


„Ovim projektom želimo potaknuti naše korisnike, ali i sve naše sugrađanke i sugrađane svih dobnih uzrasta na odgovorno upravljanje otpadom te podići svijest o ovoj temi. Ujedno želimo korisnim i praktičnim savjetima pokazati koje su mogućnosti ponovne uporabe određene vrste otpada u našem svakodnevnom životu. Kao dodatni benefit za naše korisnike koji će prisustvovati edukacijama Pula Herculanea će osigurati određene popuste na naše redovite usluge. Uz edukacije, dodatne popuste korisnici mogu osigurati ukoliko odlažu otpad na naša reciklaža dvorišta. Ovime jasno želimo pokazati da se ispravno odlaganje i osobni doprinos održivosti sustava upravljanja otpadom vrednuje i potiče“,istaknuo je direktor Pula Herculanee Robi Fuart.


Sve edukativne aktivnosti projekta usmjerene su prije svega sprječavanju nastanka otpada što može imati direktan učinak na smanjenje količine otpada na odlagalištima, kao i pripremi za ponovnu upotrebu određenih proizvoda ili dijelova jednostavnim procesima čišćenja ili popravaka. Kroz programe edukacije korisnici će biti upoznati i s konkretnim savjetima za kvalitetno recikliranje različitih vrsta otpada.


Tijekom suradnje u 2023. godini održat će se i jednodnevni Reuse Festival, na kojem je predviđeno predstavljanje lokalnih inicijativa koje se bave ovom tematikom. U sklopu festivala održat će se niz radionica za različite dobne uzraste, a posjetitelji će se moći upoznati s najboljim praksama iz Hrvatske i susjednih zemalja.


Suradnjom Zelene Istre i Pula Herculanee predviđeno je održavanje edukativnih programa za učenike pulskih škola u za to opremljenoj radioni - popravljaoni. Ondje će se školarci educirati o važnosti osiguravanja održivosti sustava gospodarenja otpadom te mogućnostima ponovnog korištenja različite vrste otpada.
S aktivnostima projekta započet će se krajem siječnja, a njegovo trajanje predviđeno je tijekom čitave 2023. godine. O konkretnim terminima i aktivnostima Pula Herculanea i Zelena Istra će pravodobno i redovito informirati sve zainteresirane građane.