• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

03. 02. 2023.

“Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše! - inicijative s cijelog Jadrana okupile se na Markovom trgu protiv štetnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Na prosvjedu građanske inicijative “Javno je dobro” dana 2.2.2022. okupio se velik broj građana, predstavnika inicijativa, udruga i prosvjednika od Dalmacije, Istre, Kvarnera do Zagreba. Još jednom smo zatražili da se iz saborske procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Okupili smo se na Markovom trgu kako bi jasno i glasno rekli da je “Obala i more, 100 % slobodno, 100 % naše!


Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra! Prijedlog Zakona o pomorskom dobru sadrži niz manjkavosti koje mogu dovesti do uništenja koncepta pomorskog dobra kao dobra opće uporabe koje mora biti na korist i odgovornost svih građana RH. "Današnji prosvjed je svojevrsni presedan jer smo uspjeli pomiriti sve društvene i političke razlike, ovdje smo svi, narod" rekao je Željan Jurlin. Upozorio je okupljene da ne padaju na političke trikove, dodajući da "ako je netko nekoga okupio, mi smo okupili političare", a ne obrnuto. Naveo je da zahtijevaju od političara i zastupnika da prijedlog Zakona završi tamo gdje mu je mjesto, "u smeću", na što je dobio velik pljesak od okupljenih.


Nakon prosvjeda je u Saboru održan okrugli na kojem su govornici bili stručnjaci iz različitih područja koji su iznosili probleme nepostojanja temeljnih prostornoplanskih dokumenata, podloga i podataka nužnih za donošenje zakona koji se bitno utječe na stanje u prostoru, te se osvrnuli na nedavne ishitrene prilagodbe propisa koji uređuju prostorno planiranje. Također, naglašene su  posebnosti sjevernojadranskih plaža, utjecaj građevinskih zahvata na njih, nepoštivanje odredbi međunarodnih konvencija vezanih na pristup obali i Europskih direktiva, nedopustiva segregacija na plažama, te potkapacitiranost službi državne uprave koje se trebaju baviti zaštitom mora. Dat je osvrt na nepoštivanje ustavnih vrednota, pravni apsurd založnog prava na općem dobru, neopravdanost trajanja koncesije u odnosu na ulaganja, izbjegavanje studija opravdanosti koncesije i prijetnju da banke zbog dugoročnosti koncesija postanu stvarni upravljači pomorskog dobra.  Posebno je istaknuta uzurpacija nadležnosti Sabora od strane izvršne vlasti. Ukazano je na neslaganje HAZU s postojećim prijedlogom zakona uz analizu primjera dugoročnih koncesija i njihove štetnost po nacionalne interese.  Dotakla se problematika neprimjerenog rješenja upravljanja lučim upravama od strane župana i neusklađenost pristupa koncesioniranja u pogledu luka i plaža. Naglasila se ponovo nužnost povlačenja ovakvog zakonskog prijedloga iz procedure uz navođenje brojnih primjera štetnih i dvojbenih zakonskih rješenja koje Minustarstvo tumači različito od teksta koji je predložen. Plodonosna i konstruktivna rasprava predstavnika klubova zastupnika, zastupnika i ostalih prisutnih je dodatno produbila problem pravnih nedostataka prijedloga zakona i vjerojatnih budućih teških posljedica za društvo i nacionalne interese.


Inicijativa Javno je Dobro stoga zahvaljuje svim sudionicima prosvjeda koji je prošao bez ikakvih incidenta. Vrijedi međutim istaknuti da se dogodilo nekoliko neobičnih, po organizatora prosvjeda neugodnih i otežavajućih okolnosti koje u javnosti još nisu došle do izražaja, a tiču se onemogućavanja dolaska i sudjelovanje na prosvjedu hrvatskog branitelja koji je trebao biti jedan od govornika na prosvjedu. Također, nekoliko grupa koje su organizirano stizale u zadnji čas pred početak prosvjeda je policija zaustavljala i jednog po jednog legitimirala, a nekima je izmijenila rutu što ne bi bio toliki problem da među njima nije bilo osoba smanjene pokretljivosti.