• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

21. 02. 2023.

Mještani Vranja pokrenuli peticiju te dignuli tužbu protiv izgradnje prekrcajnog bazena na željezničkoj stanici Vranja


Obrt Godfren iz Pazina i HŽ infrastruktura sklopili su Ugovor o najmu temeljem kojeg se planira vršiti iskrcaj kamena iz vlaka u bazene na željezničkoj stanici Vranja u Općini Lupoglav, ukrcaj istog u kamione i prijevoz prema tvornici Rockwool u Pićnu. Krajem 2021. Goldfren je započeo radove iako nije posjedovao projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Nakon prijave građana građevinska inspekcija je stopirala radove. 1.7.2022. ishođena je građevinska dozvola s nizom nepravilnosti.

Na javnoj raspravi održanoj 27. srpnja 2022. projekt je prezentiran mještanima Vranje. Mještani su tada prvi put čuli da se u njihovom susjedstvu planira vršiti prekrcaj tereta. Iskazali su negodovanje te je čak 2/3 stanovnika  potpisalo peticiju protiv same gradnje. U postupku ishođenja Građevinske dozvole javnopravna tijela Općina Lupoglav, Sanitarna inspekcija i Park prirode Učka su izdala posebne uvjete gradnje. Glavni projekt po pitanju buke nije izrađen u skladu s tim uvjetima niti s Prostornim planom Općine Lupoglav i Prostornim planom Parka prirode Učka, kao ni s Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka te je izostala njihova reakcija o nesuklađenosti s navdeni planovima i pravilnikom!  Upravo ta tri tijela su jedina mogla i morala zaštiti građane i prirodu od buke i prašine.


Jedna od mještanki koja graniči s k.č. navedenog projekta 9.11.2022. je podnijela Tužbu radi poništenja Rješenja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Spor se vodi na Upravnom sudu u Rijeci.

Da su građani s razlogom zabrinuti i da je u pitanu kvaliteta njihovog života potvrđuje i negativno iskustvo građana Škrljeva. Naime, Goldfren je istu vrstu prekrcaja do 2021. godine vršio na pruzi Kukuljanovo – Škrljevo. Lokalno stanovništvo je 11 godina trpjelo buku i prašinu što se vidi iz tadašnjih medijskih objava:  „Buka zbog prekrcaja kamena na pruzi Kukuljanovo-Škrljevo ne da nam spavati, a prašina nam prekriva kuće i vrtove, riječi su mještana Škrljeva Franje Cuculića i Veljka Vičevića, čije su kuće niti stotinu metara udaljene od mjesta gdje Hrvatske željeznice prekrcavaju kamen za istarsku tvornicu Rockwool iz vlaka u kamione.

Treba napomenuti da mještani Vranja već godinama trpe i zagađenje zraka zbog velike količine kamene prašine te buke  od strane kamenoloma Vranja (Holcim). Prve kuće su samo na 80 m od kamenoloma te njihova borba traje godinama, a ovaj novi projekt će kumulativno samo dodatno pogoršati njihove uvjete života.

 

#zelenitelefon #zrak #buka #vranja #građanskainicijativa #peticija

 


                                      

 

Prilozi