• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Nina Brnić

28. 02. 2023.

Papiraonica - radionica ručne izrade recikliranog papira

 

Uoči Dana žena pozivamo građane na besplatnu radionicu izrade recikliranog papira koja će se održati u utorak, 7. ožujka 2023. od 18 sati u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc. Sudionici radionice naučit će osnove o povijesti i vrstama papira, a zatim i kako izraditi vlastiti reciklirani papir.

Dio je to serije edukativnih radionica namijenjenih svim građanima, s ciljem osvještavanja o važnosti pravilnog odvajanja otpada i upoznavanja s mogućnošću ponovne upotrebe različitih materijala koju provode Komunalno poduzeće Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule i partnerstvo s udrugom Zelena Istra. Građani će imati priliku upoznati se s mogućnostima ovog materijala, ali i ostvariti dodatne predviđene popuste na usluge odvoza otpada.

Radionicu vodi Ana Cvitić iz Pule, magistra dizajna koja od završetka studija ima svoj obrt za dizajn koji pred koju godinu postaje studio za ručnu izradu papira.
Radionica započinje uvodom o povijesti papira te potrebnom alatu za njegovu izradu (u trajanju od 30 minuta). Zatim slijedi sama izrada papira gdje će svatko po svojim željama izraditi vlastiti papir (1 sat). Polaznicima će biti osigurano sve potrebno za radionicu (alati, pribor, zaštitne pregače, smjesa za papir, dodaci i dekoracije za papir, kalupi i sita). Budući da se papir mora naknadno sušiti i prešati, polaznici će finalni produkt dobiti poštom na kućnu adresu.

Papir koji se izrađuje na radionici prirodan je i recikliran, bez umjetnih dodataka, koristit će se stari uredski, novinski i drugi iskorišten papir. Dodatke (dekoracije, boje) za izradu papira voditeljica je većinom sama pripremila ili uzgojila kroz proteklu godinu.

Broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na ured@zelena-istra.hr.