• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

14. 04. 2023.

Communities go circular’: Održana repair konferencija i drugi partnerski sastanak

Prošlog je tjedna u Sloveniji, u sklopu projekta “Communities go circular”, održana konferencija o popravljanju i ponovnoj uporabi. Konferenciju je organizirala udruga Ekologi brez meja. Osim toga, partneri u projektu održali su sastanak i isplanirali buduće aktivnosti. Tema konferencije je bila osnaživanje lokalnih zajednica na putu prema društvu s manje otpada, poseban naglasak je bio na temi popravaka i ponovne uporabe.

 Konferencija se održala u slovenskoj zero waste općini Slovenske Konjice, gdje su se susreli predstavnici općina, komunalnih poduzeća, gospodarstva, medija i civilnog društva. U prvom dijelu predstavljene su razne dobre prakse, zamke i prepreke većoj popravljivosti i općenito češćim popravcima. Nataša Šip iz predsjedništva Europske komisije u Sloveniji predstavila je nedavni zakonski paket za pravo na popravak. Predstavnica Zero Waste Europe, Aline Maigret, istaknula je potrebu za boljim dizajnom proizvoda, jer to određuje početnu točku za cijeli životni ciklus proizvoda, uključujući i njegovu mogućnost popravka. Ines Güsser-Fachbach sa Sveučilišta UNI Graz zagovarala je uvođenje financijskih poticaja za potrošače na temelju uspjeha austrijskih bonusa za popravak. Osim bolje dostupnosti podataka za potrošače, Boštjanu Okornu iz Saveza potrošača Slovenije nedostaje više standardiziranih dijelova u sastavu proizvoda, posebice onih trajnijih koji će biti dulje korisni. Matija Šuklje iz LUGOS-a predstavio je projekt Upcycling Android i korištenje open source rješenja u borbi protiv zastarijevanja softvera. Ugo Vallauri iz Restart projekta zaključio je izlaganja prezentacijom bogate zbirke otvorenih podataka o popravcima, manjkavosti u ovom području te njihovoj korisnosti i za zakonodavne procese.

U popodnevnim satima održani su tematski okrugli stolovi na temu izazova u vođenju lokalnih projekata kao što su reuse centri, popravljaone kao i o potrebi za jačanjem kapaciteta u popravcima, važnosti stjecanja vještina popravljanja u današnje vrijeme, a istaknuta je i važnost komunikacije i informiranja te uloga medija koji trebaju biti još svjesniji svoje odgovornosti za širenje ekoloških sadržaja.


Nositelj projekta u kojem sudjeluju Ekologi brez meja, Knof, Zero Waste Italy i Zelena akcija / FoE Croatia je Zelena Istra. Projekt se odvija u sklopu Citizens, Equality, Rights and Values programme - CERV Croatia

#repair #reuse #cerv #communitiesgocircular #otpad #radionaregeppetto

Fotografije