• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov, Nina Brnić

09. 05. 2023.

Prijavi se na volonterske akcije - sadimo osjetilni vrt u Društvenom vrtu na Gregovici! (18. i 19.5.2023.)

Zelena Istra poziva volontere da se prijave na inkluzivne volonterske akcije uređenja osjetilnog vrta u Društvenom vrtu na Gregovici! Akcije se održavaju u četvrtak i petak, 18. i 19. svibnja od 17 do 20 sati. Tijekom akcija sade se trajnice, postavljaju kućice za ptice i vjetrena zvona te izrađuju loptice sjemena. Cilj je Društveni vrt učiniti lijepim i ugodnim za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom te sve druge korisnike vrta. Akcije su zamišljene na način da u njima volonteri sudjeluju u skladu s vlastitim mogućnostima. Volonteri se mogu prijaviti za jedan ili oba dana. Osiguran je pristup za osobe s invaliditetom, a po potrebi i tumač znakovnog jezika.

Želiš volontirati i s nama posaditi prekrasne i mirisne biljke u Društvenom vrtu na Gregovici? Zanima te permakultura? Želiš stvarati Pulu u kojoj su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ravnopravni sudionici društvenog života?

Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, požuri i prijavi se putem ove poveznice na inkluzivne volonterske akcije u organizaciji Zelene Istre! Na akcijama će se posaditi 60-ak trajnica, raditi loptice sjemena, postaviti vjetrena zvona i kućice za ptice. Akcije će se održati u četvrtak i petak od 17 do 20 sati u Društvenom vrtu na Gregovici! Prijave su otvorene do 17. svibnja. Sadnju trajnica vodi Zelena Istra po receptu inženjerke ekološke poljoprivrede i permakulturne stručnjakinje Ivane Keller.

Nakon akcija Društveni vrt postat će ljepšim i privlačnijim mjestom za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom te sve druge korisnike koji će moći uživati u mirisima i ljepoti cvijeća, kao i okusima bobičastog i jezgrastog grmolikog voća.

Za naše vrijedne volontere Zelena Istra osigurala je i osvježenje uz zalogajčić. Vrijedni volonteri dobit će od Zelene Istre potvrdu o volontiranju, a oni koji je imaju mogu dobiti upis volonterskih sati u volontersku knjižicu.

U Društvenom vrtu nedavno je u sklopu projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” uređen i pristupni put za osobe smanjene pokretljivosti. Ovisno o potrebama sudionika, na volonterskim akcijama osigurat će se i tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Aktivnosti uređenja su raznolike, pa se volonteri u njih mogu uključiti u skladu s vlastitim mogućnostima - od sadnje i zalijevanja do izrade loptica sjemena. Zelena Istra nastojala ih je osmisliti na način da u njima mogu sudjelovati različite osobe, neovisno o dobi, invaliditetu ili statusu.

- Zato se nadamo da će se našim volonterskim akcijama pridružiti osobe s invaliditetom te roditelji s djecom s teškoćama u razvoju. Prema našem iskustvu, boravak u vrtu jednostavno rečeno iscjeljuje - ističe Dunja Mickov iz Zelene Istre, koja volonterske akcije provodi u sklopu projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”.
              
Fotografija: Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock.com

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

NAPOMENA:

Volonterske akcije prvobitno su se trebale održati 11. i 12. svibnja, međutim zbog najavljene kiše odgođene su za tjedan dana, te se održavaju u četvrtak i petak 18. i 19. svibnja!

 

Prilozi