• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Andrea Ivančić

16. 05. 2023.

„Izradi svoj „Voskomot”- Omot za hranu od pčelinjeg voska!“

Pozivamo vas na radionicu „Izradi svoj „voskomot”- Omot za hranu od pčelinjeg voska!“ Radionica će se održati u utorak, 23. svibnja u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc u 18 sati.
Omoti za hranu od pčelinjeg voska komadi su 100% čiste pamučne tkanine impregnirane voskom i koriste se za omatanje hrane poput kruha, voća, orašastih plodova, povrća, sendviča ili sira, kako bi se održala svježina hrane. Osim direktnog omatanja hrane, omoti od voska mogu se koristiti za pokrivanje posuda u kojima se čuva hrana. Za razliku od aluminijske folije koja se najčešće koristi za omatanje hrane, omot od pčelinjeg voska je biorazgradiv i ekološki prihvatljiv proizvod. Osim aluminijske folije, može zamijeniti i plastične posude i vrećice. U ovakve omote ne preporučuje se pokrivanje i umotavanje mesa i mesnih prerađevina, ribe i kiselih jela. Način održavanja i korištenja je lagan, peremo ih u hladnoj vodi sa sapunom i ostavimo da se osuše. Mjesto na kojem ih držite treba biti suho i ne na izvoru topline. Upamtite da ne pokrivate vruće i tople obroke. Ako ga pravilno koristite, jedan omot može trajati i do godinu dana.

Ova tema usko je povezana s relativno novim principom nazvanim 5 R. To su Refuse (Odbij), Reduce (Smanji), Reuse (Ponovno upotrijebi), Recycle (Recikliraj) i Rot (Kompostiraj). Ovaj pristup nultog otpada nastoji maksimalno smanjiti potrošnju i osigurati da se proizvodi ponovno upotrebljavaju potičući nas da se nosimo s otpadom u našim životima pomažući nam da se usredotočimo na naše navike i obrasce potrošnje.

Ovim putem voljeli bismo podignuti vašu svijest o pretjeranom korištenju plastike koja šteti nama i našem ekosustavu, u ovom slučaju aluminijske i plastične folije za hranu, te vam praktično pokazati bolji i održiviji način pakiranja hrane, te kako smanjiti otpad. Osim toga proces izrade je jednostavan, zabavan i lagan!

Radionicu „Izradi svoj „Voskomot” – omot za hranu od pčelinjeg voska!“ vodit će Andrea Ivančić, edukatorica i suradnica u udruzi Zelena Istra u području zaštite prirode i okoliša i održivog razvoja. Ranije je vodila mnoge poučne radionice i edukacije na temu očuvanja okoliša, bioraznolikosti i cirkularne ekonomije putem inicijative „Neka otpad otpadne!“.

Svi polaznici radionice pozivaju se da sami donesu svoju tkaninu od pamuka koju više ne koriste te na taj način istinski primjene ponovnu upotrebu.

Broj mjesta na radionici je ograničen. Prijavite se putem maila: ured@zelena-istra.hr

Radionica  „Izradi svoj „voskomot”- Omot za hranu od pčelinjeg voska!“ dio je serije edukativnih radionica koje tvrtka Pula Herculanea uz podršku Grada Pule provodi jednom mjesečno kako bi građane upoznala s važnosti pravilnog odvajanja otpada i mogućnošću upotrebe različitih materijala.
Svi polaznici radionice dobit će i dodatne predviđene popuste na usluge tvrtke Pula Herculanea.

#zelenaistra #pulaherculanea #gradpula #zerowaste #kompostiranje #otpad #reuse #reduce #5r #recycle #zerowasteliving #zerowastelifestyle