• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Andrea Ivančić

23. 05. 2023.

Akcija "Sound Re-Garden" izrada vertikalnog vrta koji stvara glazbu

Građani ponovno imaju priliku unaprijediti svoje vještine!
U petak 02.06. održavamo radionicu izrade vertikalnog vrta kako bi se pripremili za zanimljiv eksperiment "Sound Re-Garden" koji pokazuje kako biljke stvaraju glazbu!
Ovaj izuzetan koncert biljaka bit će rezultat izrade našeg vertikalnog vrta u DC Rojc s obzirom da ćemo u njegovoj izradi koristit ozvučenje za biljke.

Želite naučiti kako dizajnirati i izraditi vertikalni vrt? Želite doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici i pomoći u izradi ovog urbanog vrta koje će doprinijeti šarenilu omiljenog mjesta za druženje?
Pozivamo vas da nam se pridružite u petak 02.06. u 18:00 sati. Radionica će se održati ispred Radione Re-Geppetto koju će voditi naš majstor Marko Grbac Knapić. Predviđeno trajanje radionice je dva sata.

Biotektura je uvođenje živih ekosustava u postojeću arhitekturu. Od babilonskih visećih vrtova pa sve do današnjih biotekturnih građevina čovjek traži i primjenjuje rješenja kako bi približio biljke svome domu. Sve više ljudi živi u gradovima pa je i potreba za urbanom poljoprivredom i vrtlarstvom sve veća. U urbanim zonama vrtlariti se može unatoč onečišćenju s prometnica i iz industrijskih postrojenja. Prostora u gradu za uzgoj biljaka ima, betonskih, a i zemljanih površina. Vertikalni vrtovi idealno su rješenje za urbane vrtove, osim što štede prostor, mogu se napraviti od različitih već korištenih materijala te su vrlo pogodni za uzgoj biljaka na balkonima, terasama, dvorištima, vrtovima, u kućama i po fasadama. U njima se mogu uzgajati začinske, lisnate, plodovite te aromatske biljke plitkog korijena.
Vertikalni vrtovi značajno pridonose kvaliteti zraka, s obzirom na to da zadržavaju polutante i čestice prašine te koriste ugljični dioksid i otpuštaju kisik. Samim time utječu na mikroklimu, smanjuju efekt toplinskih otoka u gradovima i povećavaju bioraznolikost. Bioraznolikost je posebno bitna u gradovima, gdje su zelene površine svedene na minimum. Povećavaju energetsku učinkovitost zgrada te štite fasadu od propadanja, "zarobljuju" vodu koja dolazi s krovova te tako smanjuju količinu kišnih oborina koje završavaju u odvodima, a pritom izgledaju izvrsno i daju nemjerljivo veću estetsku vrijednost prostora.
Prilikom izrade i nabave biljaka moraju se poštivati određena pravila koja ne ovise samo o osobnom ukusu, nego i o skupinama koje će tvoriti vertikalni vrt. Pritom se misli na količinu vode i osvjetljenje. Primjerice, bršljan i paprati traže više vode i zahtijevaju manje svjetla.Treba imati na umu da se brzo se isušuju na vanjskim prostorima i da je teže uzgojiti veće biljke.

Za prijave i sve dodatne informacije možete se obratiti na ured@zelena-istra.hr

Ova radionica se provodi u sklopu projekta “Communities go circular” koji je financiran je od strane EU fondova, program -Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV). Više o projektu ‘Communities go circular’ pročitajte ovdje:
 https://www.zelena-istra.hr/hr/articles/aktualni-projekti/901/communities-go-circular/

#communitiesgocircular #CERV #citizens #equality #values #cirkularnaekonomija #soundregarden #vertikalni vrt #soundsystem #soundsystemforplants #biljkestvarajuglazbu #biljkepjevaju #EU

Financira Europska unija. Izražena stajališta i mišljenja, međutim, odražavaju samo stajališta i miš-
ljenja autora i ne predstavljaju nužno ona Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazova-
nje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima niti Europska unija niti EACEA.