• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Nina Brnić

12. 06. 2023.

Javna akcija "Hodaj u mojim cipelama"

 

U petak, 16. lipnja, od 10 do 11 sati kod fontane na gradskoj tržnici (Narodni trg 9) održat će se javna akcija “Hodaj u mojim cipelama”. Cilj akcije je osvijestiti javnost o preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuditi rješenja za podršku i ravnopravnost ovih ranjivih skupina. Pridruži se javnoj akciji  i podrži osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju svakodnevo se susreću s brojnim preprekama koje im onemogućavaju kretanje, društveni život i komunikaciju. Nepristupačnost fizičke okoline, javnih prostora i sadržaja rezultira socijalnom isključenošću najranjivijih u društvu. Zbog svega navedenog vrlo često ne mogu ostvariti svoja prava. 

Ovom javnom akcijom želimo ukazati na važnost suzbijanja diskriminacije na osnovi invaliditeta te ponuditi rješenja za podršku i ravopravnost ovih ranjivih skupina. Akciju organiziraju pulski partneri projekta „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” - Udruga Zelena Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje Pula i Gimnazija Pula.

Na akciji će sudjelovat udruge i ustanove koje okupljaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te njihovi članovi i korisnici koji će brojnim aktivnostima pokušati javnosti približiti kako je to „hodati u njihovim cipelama”, koji su to problemi s kojima se svakodnevno susreću. Građani će se moći uključiti u aktivnosti i na vlastitoj koži osjetiti prepreke koje osobama s invaliditetom onemogućavaju da se punopravno uključe u sve aspekte društvenog života. 

Predstavnici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Južne Istre postavit će svojevrstan poligon s preprekama pomoću kojih će pokušati predočiti kako izgleda kretanje kroz Pulu za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica. Udruga slijepih Istarske županije na sličan će način omogućiti zainteresiranim građanima da se pokušaju kretati pomoću poveza na očima i bijelog štapa, a udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pokušat će ilustrirati doživljaj svijeta i snalaženja u gradu za osobe oštećena sluha. Akciji će se pridružiti i učenici Škole za odgoj i obrazovanje – Pula koji će se predstaviti kulturno-umjetničkim programom, a učenici Gimnazije Pula pružat će podršku u provedbi svih aktivnosti.

Uz pokušaj „hodanja u njihovim cipelama” građani će moći ostaviti poruke podrške te zapisati svoje prijedloge kako bi oni sami, odnosno institucije, mogli doprinijeti rješavanju problema s kojim se susreću osobe s invaliditetom.

Akciji su se odazvali i predstavnici grada Pule, Irena Peruško, savjetnica za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i mlade i Istarske županije, Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te neki od vijećnica i vijećnika Gradskog vijeća Pule. Akciju će podržati i ličnosti iz javnog života, svoj dolazak potvrdili su Devin Juraj, Jelena Vuković, Massimo Iveta i Emilio Zonta. 

Tijekom akcije predstavnicima Grada prezentirat će se preporuke koje su dio „Smjernica za društveno uključivo i sudioničko donošenje odluka”. Njima se želi omogućiti i unaprijediti društveno uključivo i sudioničko odlučivanje te osigurati ravnopravnost osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju/njihovih roditelja, odnosno kvalitetniji javno-politički okvir za podršku ovim ranjivim skupinama, ali i svim građanima. 

Ovom akcijom želimo pomoći premostiti barijere, ponuditi znanja i rješenja te pokazati kako možemo podržati osobu s invaliditetom te joj na taj način pomoći da bude jednakopravni građanin našeg društva.

Nadamo se da ćete nam se priključiti i svojim prisustvom pomoći podići svijest javnosti o potrebi ravnopravnosti i društvene uključenosti osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji.

Fotografija:  Image by Freepik

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Prilozi