• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

20. 06. 2023.

S javne akcije "Hodaj u mojim cipelama”: U cipelama osoba s invaliditetom hodao i Devin Juraj, a predstavnice Grada i Županije podržale preporuke udruga za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom

Na javnoj akciji “Hodaj u mojim cipelama” koja se održala u petak, 16. lipnja, od 10 do 11 sati kod fontane na gradskoj tržnici okupilo se 50-ak građana/ki Pule. Akcijom su Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazija Pula i Udruga Zelena Istra nastojali podići svijest javnosti o preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuditi rješenja za podršku i ravnopravnost ovih ranjivih skupina. Akciju su podržale Udruga slijepih Istarske županije i Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije.

Okupljeni građani mogli su isprobati kako je to hodati s povezom na očima, koristeći se bijelim štapom, zaigrati Čovječe ne ljuti se i šah prilagođen osobama oštećena vida, iskušati prelaženje preko tri centimetra visoke prepreke u invalidskim kolicima, odnosno voditi razgovor s čepićima u ušima, oslanjajući se na čitanje s usana. Srca okupljenih dodirnule su pjesme  Baby shark i Kad se male ruke slože u izvedbi učenika Škole za odgoj i obrazovanje - Pula. Interes za prepreke s kojima se susreću oni najranjiviji u našem društvu iskazalo je i 20-ak učenika Gimnazije Pula.

Akciji su se pridružile i istaknute osobe iz svijeta umjetnosti i sporta, Devin Juraj, Jelena Vuković, Massimo Iveta, Emilio Zonta te Gabrijela Galant Jelenić.

- Vrlina čovječanstva jest to što si pomažemo, što mislimo jedni na druge i što ne smijemo u nijednoj situaciji biti sebični. Nesebičnost je jedna od najljepših ljudskih vrlina, atributa i vjerujem da se uvijek trebamo staviti u tuđu poziciju i to kako bi bilo da smo mi u toj situaciji da nam treba pomoć, bilo kakva, i tu pomoć ne dobiti jer, jednostavno, razmišljamo malo previše o sebi. Mislite i na druge i živite ovaj život punim plućima da svaki dan nekome pomognete na jedan način, kakva god to pomoć bila i da nekome uljepšate dan - poručio je okupljenima, posebno mladima Devin Juraj, kojeg je o svakodnevnim poteškoćama osoba s invaliditetom osvijestio dragi prijatelj i pjevač “koji pjeva iz petnih žila”, Erik Balija.

Akciji su se odazvale i Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije te Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule. Njima su prezentirane pojedine preporuke iz Smjernica za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje koje je u javno savjetovanje zaključno sa 16. srpnja objavio konzorcij projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”. Obje su iskazale podršku idejama usvajanja lokalne/regionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom te osnivanja lokalnog/regionalnog povjerenstva za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, koje, prije svega, zagovara Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Također, podržale su predloženu prilagodbu ključnih web stranica, odluka i dokumenata jedinica lokalne/regionalne samouprave u formate pristupačne osobama s invaliditetom, primjerice, zvučni zapis, video zapis s prikazom tumača znakovnog jezika ili zapis na lako razumljivom jeziku.

Bili su tu i vijećnici Gradskog vijeća Grada Pule, Noel Mirković, Dušica Radojčić i Milan Rašula koji su i sami iskušali kako je to kretati se pomoću invalidskih kolica, odnosno ostavili svoje poruke podrške.

Okupljeni su mogli napisati i svoje poruke podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. “Barijerama je mjesto u srednjem vijeku” i “You are wonderful!” neke su od njih. “Mi smo ti koji trebamo mijenjati na bolje” motivirala je okupljene pjevačica legendarne grupe Nola, Gabrijela Galant Jelenić.

Na pitanje o tome što institucije mogu učiniti kako bi se poboljšala situacija osoba s invaliditetom, građani i vijećnici su istaknuli ulogu Grada koji bi, po njima, trebao ukloniti fizičke barijere, organizirati prijevoz i događanja prilagođena osobama s invaliditetom, odnosno brinuti da su potrebe osoba s invaliditetom zadovoljene.  

Fotogalerija s javne akcije nalazi se ovdje.


Fotografija: Zelena Istra (Morena Sinčić)

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

 

Prilozi